Hoppa till huvudinnehåll

Ny upptäckt kan förebygga fetma

Kim Eerola
Kim Eerola är glad att ha varit med och gjort upptäckten trots att vägen till ett färdigt läkemedel är lång. Kim Eerola Bild: Yle/Sofia Schleutker kim eerola

En forskargrupp vid biomedicinska enheten vid Åbo universitet har hittat ett transportämne i hjärnan som kan bli ett läkemedel för att förhindra fetma i framtiden.

Enligt forskaren Kim Eerola som disputerar i ämnet var det en överraskning att transportämnet Gamma-MSH hade så positiva effekter på förekomsten av fetma.

– Det är inget underpiller som vi har upptäckt men tillsammans med bland annat en fettfri diet visar forskningen att Gamma-MSH ger bra resultat, säger Eerola. Men vägen från fynd till färdigt läkemedel är lång och fylld av utmaningar.

Forskningsgruppen har med hjälp av laboratoriemöss undersökt hur hjärnan reglerar ämnesomsättningen. Fettet i kroppen utsöndrar ett hormon som hjärnan känner igen. Hjärnan reglerar sedan energiförbrukningen och intaget enligt våra energiförråd.

– Vi har nu lyckats isolera ämnet och se vilka effekter det har och resultaten är mycket positiva, säger Eerola. Ofta har liknande ämnet haft dåliga biverkningar på bland annat blodtrycket men våra resultat visar att Gamma-MSH inte har dessa biverkningar.

Eerola vill inte skapa för stora förväntningar på upptäckten. Tidigast om femton år om alla kliniska tester är godkända kan det hända att ett läkemedel ser dagens ljus.

– Men det gäller att ha is i magen för läkemedelsbranschen har just nu stora utmaningar och saknar de muskler som krävs för att förädla den här sortens upptäckter, säger Eerola. Jag hoppas att jag trots allt kan få fortsatt finansiering.

Eerola vill också betona att det är viktigt att förstå hur fetma uppstår så att man kan förbättra de förebyggande åtgärderna såsom terapi och andra hjälpmedel.

– Vissa människor äter för mycket för att det är gott, andra för att stilla sitt dåliga samvete, någon för att känna sig mätt, säger Eerola. Det finns alltså inte en lösning för alla men förstår vi oss på mekanismerna som ger upphov till fetma kan vi med kanske använda oss av allt mellan terapi och läkemedel för att bli bättre på att förhindra att fetma uppstår.

Farmakologiforskaren Kim Eerola vid Åbo universitet disputerade i ämnet på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland