Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö: Ingen finlandisering

Finlands flagga med Finlands vapen
Finlands flagga med Finlands vapen Bild: Albumi Ky självständighetsfest

President Sauli Niinistö sade på fredagen till Yle att Finland har en klar och konsekvent politisk strategi och att det inte förekommer någon finlandisering i den strategin.

Presidenten ville inte ta ställning till om De grönas ordförande Ville Niinistö gick för långt med sitt tal om finlandisering i den ansedda finanstidningen Financial Times.

Ville Niinistö väckte uppmärksamhet genom att jämföra regeringens agerande i kärnkraftsfrågan med 1970-talet, då Finland gjorde allt för att hålla sig på god fot med Sovjetunionen.

President Niinistö säger att han fick egna erfarenheter av hur finlandiseringen fungerade då han var ung politiker.

- Jag fick massor av kritik då jag i ett självständighetstal inte tackade Lenin för Finlands självständighet. Det var finlandisering, säger presidenten till Yle.

Han uttalar ingen oro för eventuella problem för Finlandsbilden utomlands då begreppet finlandisering nu tagits upp på nytt.

- Vi hör allt möjligt prat och det finns alla möjliga bäckmän [hänvisning till docent Johan Bäckman – red.anm], men vi har en ganska klar strategi som vi konsekvent följer, fastslår presidenten.

Med begreppet finlandisering avses 1970-talets politiska kultur som innebar att Finland avstod från delar av sin självbestämmanderätt och yttrandefrihet för att behaga Sovjetunionen.

Termen myntades ursprungligen i debatter i Österrike och Tyskland för att beteckna en situation då ett litet land lever i en stor och stark grannes skugge.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes