Hoppa till huvudinnehåll

Ung trana irrar omkring i trafiken

Rör man sig i Ruskis i Borgå lönar det sig vara försiktig. En ung trana vandrar ut och in i trafiken, och verkar inte bli skrämd av bilar.

Fågelskådare Torbjörn West säger att han sett bilder på tranan, men att han inte varit och tittat på den personligen. Många har alltså reagerat på den.

– Jag antar att tranan är född där i Ruskis. Ett par häckade där, och i ett skede flög föräldrarna omkring på området utan att ungen syntes till. De verkar inte veta hur de ska ta sig till med den, säger West.

Har kanske hittat föda

Tranan spatserar lugnt omkring i trafiken kring korsningen mot Borgå sjukhus, och verkar inte vara det minsta rädd för bilarna som kör förbi.

West menar att ett sådant här beteende inte är normalt, men så länge tranan kan flyga kan man anta att den är frisk. Dessutom ser den inte dålig ut.

– Antagligen har den hittat föda där, som insekter eller grodor, och tror att den kan överleva på det i all evighet.

Flyttningsdags för tranor

Nästa vecka ska det bli kallare väder, och tranorna har flyttning på gång. Kan hända att den unga tranan i Ruskis inte förstått att den borde ge sig iväg.

Så länge tranan är frisk är det också svårt att göra något åt saken.

– Om tranan är i direkt fara måste man fösa bort den så den inte blir under bilarna. Det kan hända att just den här tranan måste tas om hand på något sätt om den inte lämnar platsen, säger West.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland