Hoppa till huvudinnehåll

Nu är De gröna i opposition

De gröna har nu officiellt beslutat att lämna regeringen och sälla sig till oppositionen. Partiets fullmäktige och riksdagsgrupp fattade beslutet på lördag eftermiddag vid ett möte i Seinäjoki.

Det har varit känt att De gröna är på väg ut ur regeringen, eftersom partiet motsätter sig de övriga regeringspartiernas linje i frågan om kärnkraften.

Det officiella beslutet om att lämna regeringen var enhälligt.

När ordförande Ville Niinistö föreslog att partiet träder ut ur regeringen upprepade han att det är ett brott mot regeringsprogrammet att regeringen för vidare bolaget Fennovoimas förnyade ansökan om en reaktor i Pyhäjoki.

- Vi har sagt att vi inte accepterar det. Vi har inga andra alternativ i dag än att lämna regeringen, sade Niinistö.

Markus Drake som är medlem i fullmäktige lyfter fram säkerhetsaspekter på Finlands kärnkraftspolitik och varnar för beroende av Ryssland.

- Vi kan inte som parti vara med om att bygga upp ett system som är beroende av president Vladimir Putins energimonopol. Det är rätt att lämna regeringen, säger han.

Miljöminister Ville Niinistö och utvecklingsminister Pekka Haavisto har undertecknat en gemensam avskedsansökan. Avskedet väntas beviljas på fredag.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes