Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutskommitténs dj-kamp

Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén.
Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén. Bild: Yle niklas alden

Nicke och Magnus var duktiga på att pina sommarjobbaren Hannes. Ett hyss avlöste ett annat. När sommaren led mot sitt slut ville Hannes testa dem. Han utmanade dem i en duell mot varandra, i att vara diskjockeys på Olivers Inn i Vasa. Läs Hannes redogörelse om kampen och se videon för att uppleva den fantastiska stämningen.

Nicke Aldén tvingade mig att dricka ett rått ägg i direktsändning, Magnus Hansén hade mig att äta surströmming, jag beslöt mig direkt för att hämnas på ett eller annat sätt. Jag har jobbat på Olivers Inn som dj i snart fem år och beslöt mig för att de skulle få köra en duell mot varandra som dj:s.

Att jobba som dj är ganska långt som att jobba på radion. Du pratar mellan låtarna och presenterar dem för de ovetande. Feedbacken från kunderna kommer dock direkt, verbalt och alltför ofta väter de ner ens öron med saliv. Spelar du "fel" låt får du ofta höra det genast.

Duellen

Nicke och Magnus fick som uppgift att förbereda några låtar samt en tävling som skulle gå av stapeln på scenen. Efter en sten-sax-påse duell blev det Magnus tur att börja. Han kickade i gång med Fireball av Pitbull ft. John Ryan. En skaplig början tyckte alla, när han dock betade ner i årtal och drog i gång Take on me med A-ha var alla inne i en helt annan rytm.

Magnus körde tema, hits från olika årtionden. Låtar som Bee Gees - Stayin Alive och Freestyle - Vill ha dig hittades på hans låtlista. Även, det han kallade det bästa finska musiken någonsin, Bomfunk MC´s - Freestyler spelades. Då funderade kanske en och annan på låtvalet.

Magnus tävling

Magnus tävling gick ut på att fyra par skulle dansa till tre låtar på scenen. Ett säkert kort som alltid går hem, och visst var tävlingen godkänd. Deltagarna hade inte riktigt på koll vilka rörelser man skulle köra till vilken låt. När det skulle dansas till Village People - Y.M.C.A. och hälften av deltagarna frenetiskt viftade med händerna i luften tror jag Magnus haffade att han besökt baren aningen för lite de senaste åren.

Magnus gick vidare i tiden. Efter att han dammat av gamla hits kom han fram till nyaste nytt. Låten Salsa Tequila av Anders Nilssen fick publiken att explodera.

Nickes tur

De blev succé för Magnus och på tal om succé började Nicke sitt gig med den svenska sommarplågan Success av Samir & Viktor. Nicke lovade publiken den bästa halvtimmen i deras liv. Riktigt så fantastiskt blev det kanske inte men nära nog.

Nicke satsade på att köra nya låtar blandat med 90-tals techno och en svensk klassiker. Efter en stabil början härjade han helvilt i micken och kastade på Icona Pop - I love it. Publiken stormtrivdes.

Flygande pingisbollar

Tävlingen Nicke hade förberett var inte den mest välplanerade. Fyra frivilliga skulle upp på scen. En mot en skulle de blåsa en pingisboll på varandra och den som träffades åkte ut. Det Nicke inte räknade med var att bordet inte hade några kanter och bollarna åkte ut längs sidorna konstant. Svettigt värre tänkte jag när jag såg hur svettdropparna började trilla ner för hans kinder. Nicke styrde dock ihop tävlingen som han aldrig gjort annat förr. Han talade i micken och lade ut nya pingisbollar om vartannat. Tävlingen drog ut på tiden men publiken och deltagarna gillade den skarpt.

Efter tävlingen var Nicke på gång. När han spelade Prodigy - Smack my bitch up bad han publikhavet att sätta sig ner. På hans kommando hoppade alla upp och dansade. Ett bra utförande till tyvärr helt fel låt.

Avslutade gjorde han med en av Olivers Inns mest spelade låtar, nämligen Dirlandaa av Kai Hyttinen. Alla partysugna på dansgolvet hoppade glatt in i tåget som skapades.

Och vinnaren är...

Som domare fungerade jag själv, dj Sami "Zäppin" Salonen och Olivers Inns ägare Jonathan Ekman. Efter en kort funderare kunde vi konstatera att vinnaren blev Nicke Aldén. Orsaken var att han hade bättre kontakt med publiken och han vågade testa en "ny" tävling.

Slutet gott allting gott. Ekman uttryckte sig efteråt att han skulle anställa båda två på momangen. Nu sitter säkerligen båda två och planerar låtvalet inför nästa års duell.
Text: Hannes Björkqvist