Hoppa till huvudinnehåll

Anne Rikala - från toppidrott till normalt liv

Anne Rikala
Anne Rikala jobbar med idrott trots att hon inte längre tävlar på toppnivå. Anne Rikala Bild: Yle / Jonas Sundström paddling,Ekenäs

Kanotisten Anne Rikala från Ekenäs lever nu ett mera normalt liv efter att ha levt som toppidrottare i över 15 år. Övergången har gått ganska bra.


- Jag har alltid varit ganska avslappnad och inte stressat så mycket över vad som händer efter karriären, säger Anne Rikala.

Rikala har deltagit i världsmästarskapstävlingar sedan 1997 och deltog också i OS i London 2012. Hon deltog sista gången i VM ifjol och sedan avslutade hon sin aktiva paddlingskarriär.

- Det gick ganska lätt, säger Rikala som smygstartade genom att börja jobba halvtid efter OS i London.

Anne Rikala
Anne Rikala har tagit två silver och tre brons i VM-tävlingar genom åren. Anne Rikala Bild: YLE paddling

Jobbar med idrott

Trots att hon inte längre tävlar på toppnivå betyder det inte att hon lagt idrotten på hyllan. Under hennes aktiva år har hon hunnit studera bland annat idrottsfysiologi och idrottsmedicin på Jyväskylä universitet. Studierna är fortfarande på hälft. Hon hoppas kunna ta tränaryrkesexamen i november i år.

Just nu jobbar hon heltid vid idrottsinstitutet Kisakallio i Lojo. Där jobbar hon med att utveckla träning och testa idrottare. Hon jobbar med olika grenar tillsammans med tränare och idrottare.

- Den viktigaste muskeln är samma i alla grenar, muskeln sitter mellan öronen, konstaterar Anne Rikala.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland