Hoppa till huvudinnehåll

Dålig stämning på Hbl begränsade debatt om KSF

Hufvudstadsbladet
Hufvudstadsbladet Bild: Yle hustak

Finlands svenska publicistförbund ordnande i kväll en debatt på Arcada om den finlandssvenska journalistikens framtid. I debatten deltog Barbro Teir, vd på KSF-media samt medieforskare Ari Nyqvist från Åbo Akademi och doktoranden Jockum Hildén från Svenska social- och kommunalhögskolan.

Inte en enda journalist från Hufvudstadsbladet deltog i debatten, därtill uppmanade av sin fackavdelning. Ett kritiskt ord kan vara ödesdigert, menar fackklubben på Hbl. Därför rekommenderade facket sina medlemmar att ligga lågt och utebli från Publicistförbundets debatt.

- Den tidigare så öppna ledningsstilen på Hbl har förbytts i munkavle, skrev facklubben i sitt uttalande, och hänvisade till de pågående samarbetsförhandlingarna.

Vd Barbro Teir illa berörd

Barbro Teir, som är vd och ansvarig utgivare på KSF-media, fick höra om fackavdelningens uttalande först på seminariet, och var märkbart illa berörd.

Teir sade att uttalandena gör henne väldigt sorgsen, och att det är jättesorgligt att personalen upplever det så här.

Teir tror att journalisterna är besvikna över läsarnas brist på engagemang i frågan, och hon förnekade bestämt att det skulle råda någon munkavlepolitk på Hbl.

- Men trots att vd:n inte tycker det är det inte sagt att de anställda håller med, påpekade Ari Nyqvist och Jockum Hildén. Det kan finnas ett osynligt tryck som gör att folk känner sig mycket illa till mods och varken vågar eller vill debattera.
Nu är 30 redaktionella tjänster är hotade. Den 1 oktober väntas det klarna vem som får sparken från KSF-media.

- För varje journalist som försvinner, försvinner en bevakning av aktuella ämnen, sade Ari Nyqvist. Risken är en utarmad bevakning, då hela mediefältet är i förändring.

Också Yle samarbetsförhandlar

Också Yle samarbetsförhandlar som bäst, med målet att minska 185 årsverken. Svenska Yle inleder samarbetsförhandlingar på torsdag, och där ska besparingarna motsvara 14 årsverken.

Nyqvist menar också att mera pengar betyder bättre journalistik, vilket Teir inte nödvändigtvis höll med om. Teir vill se mer samarbete mellan redaktionerna så att hela den svenska sydkusten har bättre kunskap om vad som sker. Enligt henne får FNB gärna utvecklas till något mer än en översättningsbyrå.

Se uttalande från fackklubben vid Hbl i sin helhet:

Journalisternas fackklubb vid Hufvudstadsbladet välkomnar att Finlands svenska publicistförbund i dag arrangerar en debatt om de KSF-ägda tidningarnas framtid. En omfattande omläggning av koncept och uppgift genomförs bland annat genom en likriktning av fyra i dag självständiga tidningar. Samtidigt minskas den redaktionella personalen med 30 personer.
Åtgärderna är så omfattande och genomgripande att de inte bara berör den egna personalen och journalistkåren utan alla finlandssvenskar som värnar om ett öppet, demokratiskt samhälle som är beroende av en fri och livskraftig press. Men i stället för att ta vara på den erfarenhet och kunskap som finns på redaktionen har ledningen medvetet gått in för att strypa allt fritt åsiktsutbyte.
Tidningschef Barbro Teir meddelade redan i våras att den som inte tror på reformerna bör dra sina slutsatser "När vi gjort det här är det "pulinat pois". De som vill vara med följer med, de som inte tror på riktningen är fria att göra något annat. Ingen är livegen i dagens Finland.", var hennes hälsning till dem som ifrågasatte det nya konceptet.
Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh förtydligade för tre veckor sedan att "Var och en av oss måste tro på planen. Målet nås bara om de som är med på resan tror på möjligheten att lyckas."
I en situation då 30 journalister ska sägas upp och då opposition tystas genom hot ser Fackklubben inga möjligheter att förutsätta att de egna medlemmarna i en debatt i kväll ger utlopp för den kritik som nu gror i det fördolda. Om man tar ledningen på orden kan varje kritiskt ord visa sig vara ödesdigert när uppsägningarna kungörs den 1.10. Därför rekommenderar Fackklubben att medlemmarna i nuvarande situation ligger lågt och uteblir från Publicistförbundets debatt.
Det är djupt beklagligt att facket måste ta till detta drastiska steg. Att den tidigare så öppna ledningsstilen på HBL nu förbytts i munkavle är en stor tragedi för hela branschen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes