Hoppa till huvudinnehåll

De får inte delta i FN-kongress

Loggotyp för United Nations World conference Indigenous peoples 2014
Loggotyp för United Nations World conference Indigenous peoples 2014 Loggotyp för United Nations World conference Indigenous peoples 2014 Bild: Förenta Nationerna indigenous peoples

Då Förenta Nationernas kongress för ursprungsfolk i dag inleds i New York är några av Rysslands representanter inte där. De har på olika sätt hindrats att resa ut från landet för att delta.

På flygplatsen Sjeremetevo i Moskva blev Rodion Suljandziga och Anna Naikantjina av med sina pass. Suljandziga skulle vara vice ordförande för ett runda bords-samtal om mark, territorier och naturresurser under mötet. Också Naikantjina skulle tala på kongressen.

På Kolahalvön stoppades Valentina Sovkina då hon var på väg till flygplatsen i Kirkenes i Norge. Sovkina representerar Sametinget. Hon stoppades vid tre olika tillfällen av polis som höll henne kvar så länge att hon inte hann med sitt plan till New York. Dessutom hade någon skurit sönder hennes bildäck så hon inte kunde använda sin egen bil för resan. Poliserna som stoppade henne hävdade att den bil hon använde var stulen.

Det finns många olika grupper av ursprungsbefolkning i Ryssland. Många av dem lever på områden med stora fyndigheter av olja, gas och andra naturresurser och utvinning av dem har på många sätt inkräktat på ursprungsfolkens traditionella näringar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes