Hoppa till huvudinnehåll

Gamla rivaler bildar samlingstyre i Jemen

Jemen försöker få ett slut på den utdragna konflikten mellan shia- och sunnimuslimer. Bild: EPA/YAHYA ARHAB sanaa

Rivaliserande shia- och sunnigrupper i Jemen ska nu regera tillsammans för att få slut på år av oroligheter. Över hundra människor har dödats i upptrappade strider under de senaste dagarna.

Shiitiska rebeller undertecknade på söndagen ett avtal med andra politiska partier om att forma ett samlingstyre. För att underlätta processen avgick landets premiärminister Mohamed Basindawa. Samtidigt kom parterna överens om att lägga ner sina vapen.

Meddelande kom efter att de shiitiska rebellerna intog regeringsbyggnaden i huvudstaden Sanaa. Nu ska rebellerna nominera en ny premiärminister inom de kommande tre dagarna.

Över hundra människor har dödats i strider mellan sunnitrogna regeringsstyrkor och de shiamuslimska rebellerna de senaste dagarna. Rebellerna önskar ett ökat självstyre.

FN har försökt mäkla fred mellan parterna och få tillstånd ett samlingstyre mellan dem.

Ohållbart läge sedan upproret år 2011

I januari år 2011 tog jemeniter till gatan för att protestera mot fattigdom, arbetslöshet och korruption. Snart ledde protesterna till ett uppror mot den då regerande presidenten Ali Abdullah Saleh som senare tvingades avgå 2012. Situationen har inte stabiliserats efter upproret.

De nu avgående premiärministern Basindwa blev premiärminister i regeringen som efterträdde Saleh.

De shiitiska al-Houthi-rebellerna har sedan 2004 stridit för ett ökat självstyre i den nordliga provinsen Saada. I torsdags nådde striderna utkanten av huvudstaden Sanaa. Rebellerna har krävt att regeringen avgår och slopar ett tidigare beslut om att minska på bensinsubventioner.

I Finland uppmärksammades Jemen i samband med att de finska paret Atte och Leila Kaleva kidnappades i huvudstaden i december år 2012.

Läs också