Hoppa till huvudinnehåll

”Jag gav upp och köpte bil”

Bitte Sivén vid sin bil
Bitte Sivén försökte så länge som möjligt klara sig utan egen bil Bitte Sivén vid sin bil Bild: yle sivén

I femton år har Bitte Sivén rört sig med buss eller cykel. Efter att bussturer i Sibbo dragits in gav hon upp och köpte bil.

Det blev stora förändringar för sibboborna efter att Helsingfors regiontrafik i augusti tog hand om busstrafiken i Sibbo.

- Jag blev ledsen och besviken då jag märkte att de bussturer jag använder drogs in.

Bitte Sivén har i femton år antingen åkt buss eller cyklat då hon tagit sig till och från jobbet samt till sina fritidsaktiviteter. Efter att turer dragit in är det speciellt kvällsturen till och från Nickby som hon saknar samt kvällsbussen mot Borgå.

- Jag försökte så länge som möjligt men till slut blev det för jobbigt att be andra skjutsa mig hela tiden. Jag gav helt enkelt upp och köpte en bil.

Bitte Sivén vid sin bil
"Nu kommer jag i allafall dit jag vill" Bitte Sivén vid sin bil Bild: yle/Lone Widestam sivén
Bitte Sivén berättar att hon vill understöda kollektivtrafiken men hon märkte till slut att hon också måste få ha ett liv och vill inte sluta sjunga i kör på kvällar för att bussen inte längre går.

- Busschaufförerna har också blivit mina bekanta. Vi har haft många fina diskussioner tillsammans.

Förbättringar lovas

Sibbo kommun har fått många klagomål av bussresenärer, berättar trafikplanerare Eva Lodenius men menar att det trots indragna bussturer skall bli bättre.

- All respons samlas och förra veckan gjordes de första justeringarna i tidtabellerna. I oktober samt vid årsskiftet görs fler justeringar.

Lodenius kan berätta att det i oktober justeras i Helsingfors-Nickbys tidtabeller och eventuellt kommer det också fler linjer.

- Vi kollar hur situationen börjar löpa och justerar enligt det.

Ändringar i tidtabellerna finns här

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland