Hoppa till huvudinnehåll

"Nu kan vi jobba för fullt i flera år"

Många fler fartyg ska tillverkas i Åbo och underleverantörerna gläds. Bild: Yle/Lotta Sundström viking grace

I fredags blev det slutgiltigt klart att tyska Meyer Werft och finska staten köper STX varv i Åbo.

Samtidigt bekräftades två fartygsbeställningar med en option om två fartyg till. Nyheten gläder underleverantörerna minst lika mycket som varvet.

- Det här är en fantastisk nyhet även för oss, säger Ari Kumpulainen, vd för STX Finland Cabins Oy. Vi är på slutrakan med hyttillverkningen för det sista Mein Shiff-fartyget. Utan den här nyheten skulle långa permitteringar har väntat oss. Nu kan vi jobba för fullt i flera år.

Kumpulainen berättar att första delen av hyttproduktionen för de nya beställningarna inleds i slutet av året och sammansättningen i februari-mars.

STX Finland Cabins Oy i Pikis i S:t Karins är ett dotterbolag till varvet och cirka 90 procent av beställningarna kommer från varvet. I och med varvets ägarbyte kommer företaget att byta namn till Piikkiö Works Oy.

Företaget har cirka 140 anställda och Åbovarvets två nya varvsbeställningar kommer att sysselsätta största delen av dem.

- Som bäst har vi tillverkat 6 000 hytter i året och en kryssare innebär cirka 2 000 hytter, så vi når inte riktigt upp till glansåren då man tillverkade kryssningsfartyg i Åbo, Helsingfors och Raumo. Största delen sysselsätts, men inte riktigt alla. Men alternativet att köpet inte skulle ha blivit av hade inneburit att vi inte sysselsatt knappt någon.

Tyskarna pålitliga

Marcus Höglund är vice vd på Foreship i S:t Karins som jobbar med fartygsdesign. Höglund är mycket nöjd med den nya ägaren.

Marcus Höglund. Bild: Yle/Janne Isaksson foreship

- För Foreship och alla andra planeringsbyråer i trakten är det positivt med en bra ny ägare till varvet med lång erfarenhet. Vi har jobbat ganska mycket med Meyer Werft i Tyskland förut och vi känner dem och vet att de är pålitliga och bra och jätteduktiga fartygsbyggare, så det är fint att se att det här ägaren kom till Åbo.

Varvet är en viktig kund för Foreship och Höglund tror att fredagens nyhet för stabilitet med sig.

Framtiden ser ljusare ut och framför allt lugnar sig läget lite. Konkurrensen om småjobben minskar och det blir en lugnare situation på marknaden, säger Höglund.

Höglund tror att de nya fartygsbeställningarna innebär jobb för dem, men det är för tidigt att säga i vilket utsträckning.

Fyra nya beställningar för Åbovarvet

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland