Hoppa till huvudinnehåll

Sång och dans i Sierra Leone efter utegångsförbud

ebolamsittad
ebolamsittad Bild: EPA/AHMED JALLANZO ebolaepidemin i västafrika 2014

Vid midnatt började folk sjunga och dansa på gatorna i Sierra Leones huvudstad Freetown efter att det tre dagar långa utegångsförbudet hävdes. Myndigheterna applåderar resultaten efter den exceptionella åtgärden.

Sex miljoner människor i Sierra Leone tvingades stanna hemma i tre dagar efter att ebolaepidemin dödat över 560 människor i landet.

På söndag kväll övervägde landets ledning att förlänga utegångsförbudet eftersom man inte hunnit besöka alla hushåll. Man beslöt i alla fall att avstå ett förlängt förbud.

Myndigheterna applåderar resultaten

Omkring 30 000 lokala volontärer gick från dörr till dörr under veckoslutet för att hitta smittade, sprida information och dela ut tvål. I och omkring huvudstaden Freetown hittades 92 kroppar. Hälsomyndigheterna lyckades identifiera över tjugo nya fall.

Kroppar är väldigt smittsamma och därför är det viktigt att begrava de som dött i Ebola så fort som möjligt för att hindra sjukdomen från att spridas.

På lördag attackerades en grupp hälsoarbetare som höll på att begrava döda patienter. Enligt ögonvittne tvingades hälsoarbetarna lämna kropparna för att fly undan attacken. Enligt den lokala polisen i Sierra Leone var det fråga om en grupp ungdomar som trotsade utegångsförbudet.

Utegångsförbudet fick kritik från många håll. Bland andra Läkare utan gränser befarade att åtgärden ökar folks misstro mot hälsoarbetare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes