Hoppa till huvudinnehåll

Vandalismens veckoslut i Östnyland

I Borgå har blomrabatten under Linnankoskis staty rivits upp. I Lovisa finns det brännmärken på ett splitternytt bord vid finska skolcentret. I Nickby har porslin krossats.

I Lovisa har någon ristat in brännmärken i ett splitternytt bord vid Länsiharjun koulu som finns i finska skolcentret. Någon har dessutom brännt ett hål i bordet, troligen med tändare.

En av lärarna i skolan pekar på bordet och säger att brännmärkena inte var där i fredags. De har kommit dit under veckoslutet. Hon förvånar sig över hur någon täcks förstöra allmän egendom, speciellt då bordet är splitternytt.

Fruktansvärt ledsamt

Rektorn för Myllyharjun koulu, Päivi Outinen, har inte hört om vandalismen som har ägt rum vid skolcentret där också Myllyharjun koulu håller till.

- Det är en fruktansvärt ledsam sak, säger Outinen.

Brännmärken på bord vid finska skolcentret i Lovisa
Någon har brännt ett hål i bordsytan Brännmärken på bord vid finska skolcentret i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder brännmärken

Hon understryker att det är en mycket liten del av de unga som sysslar med vandalism, men att det är ytterst ledsamt för att vandalismen sker på områden som används av alla.

De som jobbar med fastighetsskötsel anmäler vandalism till polisen, säger Outinen. Hon tillägger att polisen för tillgång till de filmer som övervakningskamerorna har bandat in. Det finns två kameror på finska skolcentret, men ingen är riktad mot den del av skolgården där det brännmärkta bordet står.

Blomrabatt uppriven

I Borgå har blomrabatten kring Linnankoskis staty i Stadsparken vandaliserats under veckoslutet. Blommor hade rivits upp och kastats längs med marken. På marken låg också skräp av diverse slag.

På måndagsmorgonen jobbade en parkarbetare med att städa upp efter vandalerna. Hon hade planterat tillbaka de skadade blommorna och påpekade att det inte ser särskilt prydligt ut.

Porslinskastning i Nickby

Vandaler har också varit i farten i Sibbo skolcentrum i Nickby. Någon har brutit upp den elektriska dörren till lastbryggan vid skolcentrets kök.

Vandalerna har kastat omkring lastpallar och tallrikar. Marken var vit av porslinsskärvor, berättar fastighetsskötaren Johan Granqvist på måndag.

Läs mer: Porslinskrossning i Sibbo skolcentrum

Läs också