Hoppa till huvudinnehåll

"Varje dag borde vara bilfri"

Göran Ekström från Vasa Miljöförening cyklar i ur och skur
Göran Ekström från Vasa Miljöförening cyklar i ur och skur Bild: Yle / Peter Fahllund göran ekström

Bilfria dagen är i och för sig en viktig kampanj, men det är de små valen vi alla gör varje dag som har verklig och hållbar betydelse. Göran Ekström från Vasa Miljöförening lever som han lär och cyklar överallt i ur och skur, så länge avstånden inte är oöverkomliga eller kollektivtrafiken blir för otymplig.

Ekström äger nog en bil, men den använder han nästan enbart till att transportera skrymmande varor med. Han tar gärna tåget om han reser längre bort, eller hoppar på lokalbussen om han inte cyklar. Bilfria dagen infaller den 22 september varje år och har arrangerats sedan år 2000. Meningen är att låta bilen stå hela dygnet för att vi skall kunna få en uppfattning om hur våra städer kunde se ut med betydligt färre bilar rullande. Och, i förlängningen, vilka positiva effekter det skulle ha på miljön.

Tillsammans gör vi skillnad

- Jag sparar in runt 150 liter bränsle per år med mina cirka sex km på cykel varje dag, säger Ekström. Och om jag räknar in mitt flitiga bruk av kollektivtrafiken så närmar nog sig min inbesparing tusen liter, vilket i sig inte är någon märkvärdig siffra, men om man multiplicerar den med tio, hundra, tusen och fler människor - börjar det likna något!

Hur kunde då t.ex. Vasa se ut om visionen om märkbart färre bilar skulle förverkligas?

- Då ser jag en mysig trädgårdsstad framför mig, säger Göran Ekström. Små potatisland, äppelträd, bärbuskar, blommor och bin. Gågator med trevliga små butiker och cafèer och annat smått och gott. Jag vet att jag låter som en drömmare, men nog låter det väl trevligare än verklighetens trafikstockningar, parkeringsproblem, buller och vägbyggen. För att inte tala om föroreningar och utsläpp.

Nyligen publicerat - Vega