Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Ebolaepidemin "så gott som stoppad" i Senegal och Nigeria

Handtvättning  i Senegal
Handtvättning i Senegal Bild: Selloy/ AFP / Lehtikuva handtvättning

Två av fem eboladrabbade länder har lyckats tygla spridningen av sjukdomen. Det uppger världshälsoorganisationen WHO.

- I det stora hela har epidemierna så gott som stoppats i Senegal och Nigeria, sade WHO i ett pressmeddelande på måndagen.

Inga nya dödsfall har uppdagats heller i Guinea. I Sierra Leone har bara fyra nya dödsfall registrerats och i Liberia 39.

En separat ebolaepidemi har dödat nästan 40 i Demokratiska republiken Kongo.

I hela Västafrika steg antalet registrerade dödsfall till nästan 2 800 på måndagen. Totalt har nästan 5 800 smittats.

130 nya ebolafall i Sierra Leone efter tre dagars utegångsförbud

I Sierra Leone upptäcktes omkring 130 nya ebolafall under det tre dagar långa utegångsförbudet som hävdes på måndagen. Myndigheterna väntar fortfarande på testresultat från ytterligare 39 misstänkta fall.

Landet beordrade sina sex miljoner invånare att stanna hemma i tre dagar efter att ebolaepidemin dödat över 560 människor i landet. Ännu på söndag kväll övervägde myndigheterna att förlänga utegångsförbudet eftersom man inte hunnit besöka alla hushåll. Man beslöt i alla fall att avstå från ett förlängt förbud.

Myndigheterna applåderar resultaten efter den exceptionella åtgärden. Man hittade över nittio ebolasmittade kroppar. Kropparna är väldigt smittsamma och därför är det viktigt att begrava dem så fort som möjligt för att hindra sjukdomen från att spridas.

Utegångsförbudet fick kritik från många håll. Bland annat Läkare utan gränser befarade att åtgärden ökar folks misstro mot hälsoarbetare.

Vid midnatt började folk sjunga och dansa på gatorna i Sierra Leones huvudstad Freetown efter att utegångsförbudet hävdes.

WHO motsätter sig reseförbud mot Västafrika

Hälsoexperter avråder WHO från att införa handels- eller reseförbud mot de västafrikanska länder som har drabbats av sjukdomen.

Exempelvis flygförbud anses isolera området vilket kan leda till att hjälp inte når fram. En del flygbolag har inhiberat sina flyg till eboladrabbade områden.

Reseförbud kan också få ödesdigra ekonomiska konsekvenser för området, anser experter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes