Hoppa till huvudinnehåll

Anarkisterna fick böter för tredska

strejk
Anarkisterna anser att polisens krafttag var omotiverade eftersom de inte gjorde aktivt motstånd. strejk Bild: Yle/Carina Bruun a-ryhmä

De anarkister som på tisdagsmorgonen förhindrade bussarna i Helsingfors fick dagsböter för tredska uppger Helsingforspolisen.

- Vi grep de elva anarkisterna och bötfällde dem för tredska. Därefter släpptes de fria igen, säger överkommissarie Juha Hakola vid Helsingforspolisen till Yle Huvudstadsregionen.

Åtta anarkister greps på Järnvägstorget, en i Hagnäs och två vid Sörnäs strandväg.

Enligt anarkisterna använde sig polisen av onödiga kraftåtgärder då anarkisterna greps, vilket polisen förnekar. Enligt Hakola har anarkisterna inte ordnat några liknande aktioner under eftermiddagen.

Anarkisterna från gruppen A-ryhmä försökte förhindra bussar, som ersatte de uteblivna metroturerna, från att köra i väg genom att sätta sig i dörröppningen i bussarna. Anarkistgruppen stöder JHL:s dygnslånga strejk och då Helsingforsregionens trafik lade in bussar som ersatte de uteblivna metro- och spårvagnsturerna anser A-ryhmä att HRT är strejkbrytare.

Inga trafikstockningar

När det gäller trafiken så har dagens strejk inte förorsakat några som helst trafikstockningar i huvudstadsregionen.

- Trafiken har flytit verkligt bra och har fördelats över flera timmar. Vi har undvikit både trafikstockningar och större olyckor, säger Mika Jaatinen vid Trafikverket till Yle Huvudstadsregionen.

Jaatinen säger att Trafikverket tidigare under eftermiddagen befarade trafikstockningar och varnade därför för det, men att det inte gick som man befarade.

I morse förekom det däremot trafikstockningar eftersom strejken gjorde att både metron och spårvagnarna stannade upp helt och hållet.

Läs också:

Därför strejkar JHL

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen