Hoppa till huvudinnehåll

Äventyr blev företag

Robin Grindgärds
Robin Grindgärds klättrar Robin Grindgärds Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik robin grindgärds

Jobb och studier var inget hinder - Jan Lillhannus och Robin Grindgärds i Lappfjärd tog steget ut och blev företagare. Branschen är äventyr.

Att fira ner en kund utför ett stup kan vara det som gör en arbetsdag riktigt lyckad. Åtminstone om man är inom äventyrsbranschen, som Robin Grindgärds och Jan Lillhannus i Lappfjärd. Fantasin flödar och favoritplatsen är Bötombergen när företagarna riggar upp sina banor för de äventyrslystna.

- Det är ett spännande område där det finns allt från djävulsåkrar till branta stup och sådant. Det är en ganska unik miljö i Österbotten där det annars är så platt, säger Robin Grindgärds.

- Där i närområdet finns också fornminnesmärken och historiska saker att se på på samma gång, så det är en ganska bra plats på det viset, säger Lillhannus.

Stup och raviner

Men för äventyrsföretagarna är det säkert ändå de branta bergsväggarna och ravinerna som lockar mest.

- På södra berget finns Bastuväggen och en skreva i berget som kallas Ravinen. Det är ett spännande ställe och där har vi firat ner elever, säger Grindgärds.

Jan Lillhannus och Robin Grindgärds har båda studerat till vildmarksguider på Kronoby folkhögskola. Under studietiden växte intresset och de såg snart att man också kan skapa sig en utkomst från den sortens verksamhet. Trots att de startade upp var sitt företag samarbetar de för det mesta kring äventyrsbanorna.

- Det är ett ganska brett område. Det gäller att vara ganska fantasifull. Det handlar om allt från äventyrsdagar och hiking och paddling och klättring, som kan ordnas här i Lappfjärd, säger Jan Lillhannus.

De använder främst rep och selar för sina äventyrsbanor, men nya idéer föds hela tiden.

Jan Lillhannus och Robin Grindgärds
Jan Lillhannus och Robin Grindgärds Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik jan lillhannus

- Vi är till affären stup i kvarten och hämtar ny rekvisita, säger Lillhannus.

Mest som hobby

Både Lillhannus och Grindgärds har annan sysselsättning vid sidan om. Robin Grindgärds studerar till speciallärare och Jan Lillhannus reparerar hushållsmaskiner till vardags.

- Det här är nog mera som en hobby för mig, säger Lillhannus, även om han är övertygad om att det skulle gå att leva på verksamheten om man verkligen jobbade hårt.

Idén till att börja på med äventyrsverksamhet föddes efter att Robin Grindgärds hade gått ut armén.

Jan Lillhannus och Robin Grindgärds
Jan Lillhannus och Robin Grindgärds Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik äventyrsföretagare

- Efter armén kände jag att jag gärna hade fortsatt med någon annorlunda utbildning, gärna något med friluftsliv. Jag letade länge och letade mest i Norge och Sverige, men snart insåg jag att jag hade gått över ån efter vatten då det i Kronoby fanns en utbildning, Outdoor Academy, som erbjöd precis sådant som jag var ute efter.

- För min del är det nog tack vare Robin som jag är i den här branschen. En kväll hade han hittat något spännande och sa "hej, kom och titta vad jag har hittat". Därifrån gick det vidare.

Samarbetsövningar i naturen

Men det var Lillhannus som var först ute med att registrera verksamheten i företaget Lillventure. Det var helt enkelt lättare på det sättet. I höst startade också Grindgärds sitt företag, Robins Outdoor.

Intresse för deras verksamhet finns, främst bland skolor, men också företag.

- En samarbetsövning eller en samarbetsdag är ganska bra. Det är kul och man lär sig att kommunicera bättre, säger Lillhannus.

- Den sociala biten stärks då man är ute i naturen då alla är i samma båt, säger Grindgärds.

Läs också