Hoppa till huvudinnehåll

Många döda i flygattackerna i Syrien

De första USA-ledda flygattackerna mot jihadister i Syrien ska ha dödat tiotals jihadister, men bombningarna har också krävt civila dödsoffer. Det här upper Syriska människorättsobservatoriet.

Natten till tisdagen inleddes de USA-ledda flygräderna mot jihadistgruppen Islamiska staten i Syrien.

Enligt det amerikanska centralkommandot riktades attackerna mot IS träningsläger, högkvarter, vapenlager och militärfordon i fyra provinser i norra och östra Syrien. Räderna ska ha riktats mot mål i och kring städerna Raqqa, Deir al-Zor, Hasakah och Al-Bukamal.

USA:s försvarsministerium Pentagon uppger att attackerna också riktades mot andra jihadistgrupper än IS. Också al-Qaida-relaterade Nusrafronten och en grupp som kallas Khorasan utsattes för attacker.

Den första USA-ledda militäroperationen mot mål i Syrien genomfördes med en kombination av bombplan, obemannade drönare och missiler som avfyrades från amerikanska krigsfartyg.

Okänt antal döda

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som samlar in uppgifter från aktivister inne i Syrien uppger att tiotals jihadister har dödats i attackerna. Men enligt SOHR har militäroperationen redan nu också dödat civila syrier.

Det för tidigt att göra några uppskattningar om antalet döda tillsvidare. Flyktingar från Raqqa som intervjuades i Turkiet uttryckte redan förra veckan oro för flygbombningarna, eftersom IS-krigarna och deras högkvarter finns mitt bland lokalbefolkningen.

Syrien: Vi förvarnades

Enligt USA deltar Saudiarabien, Jordanien, Qatar, Bahrain och Förenade Arabemiraten i den pågående militäroperationen mot IS i Syrien.

Det är viktigt för USA att genomföra attackerna i samarbete med sunnidominerade länder. Åtminstone Jordanien bekräftade under tisdag morgon att man deltagit i flygräderna.

Det har också varit viktigt för USA att Assad-regimen i Syrien ingalunda ingår i den USA-ledda koalitionen mot IS och att attackerna inte samordnas med den syriska regimen.

Syrisk statstelevision uppgav ändå vid lunchtid på tisdagen att USA hade förvarnat Assad-regimen om de kommande anfallen flera timmar innan de inleddes.

Läs också:
USA inledde flygattacker mot IS i Syrien

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes