Hoppa till huvudinnehåll

Mångfald på Bokmässan i Helsingfors

Bokmässan i Helsingfors 2014
Bokmässan i Helsingfors går av stapeln 23-26.10. Bokmässan i Helsingfors 2014 Bild: Bokmässan i Helsingfors 2014 bokmässan i helsingfors 2014

Debatter, poesi, jubilerande tidskrifter och fantasy är några av tyngdpunktsområdena på de finlandssvenska scenerna under Bokmässan i Helsingfors som arrangeras 23-26.10.2014.

Enligt programchef Agneta Rahikainen avspeglar programmet på Edith Södergran-scenen och Totti-scenen givetvis utbudet på de finlandssvenska bokförlagen, men vid sidan av aktuell bokutgining strävar man också efter att ta fasta på aktuella debattämnen såsom Ukarina-konflikten, om feminism som ett verktyg mot fascism och kulturjournalistikens roll i dagens samhälle.

Bokmässan i Helsingfors är utan tvekan årets största litterära evenemang också på svenska i vårt lan, och i år uppträder 180 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, skådespelare, kulturarbetare, journalister och andra experter i 117 svenska programpunkter på de två s.k. finlandssvenska scenerna.

Allt som allt arrangeras program på 13 scener och listan över uppträdanden uppgår till 1 100. Vid sidan av de inhemska författarna gästar drygt 60 utländska författare mässan, bland dem kommer många från Sverige.

I år är Italien temaland på bokmässan, och drygt 20 författarae och andra kulturpersonligheter kommer att besöka Helsingfors, bland dem Paolo Giordano, som tilldelades Italiens stora litteraturpris Premio Strega år 2008 för romanen "Primtalens ensamhet", och krigskorrespondenten Franco Di Mare samt essäisten Beppe Severgnini.

Fredagen den 24.10 delas också Svenska YLE:s litteraturpris ut, och enväldig jurymedlem i år är kulturredaktören Tuva Korsström.

Läs också