Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheternas kundservice bakom samma disk i Pargas

servicepunktens i Pargas med kundrådgivare kirsti mecklin
Kirsti Mecklin har hand om rådgivningen och uppmuntrar nu stadens invånare att pröva på servicen. servicepunktens i Pargas med kundrådgivare kirsti mecklin Bild: YLE/Niclas Lundqvist servicepunkt

Från och med i dag, tisdag, hittas myndigheternas kundservice i Pargas bakom samma disk. Tanken är att kunden bland annat kan sköta sina skatte- och magistratsärenden på ett och samma ställe.

Pargas är en av en handfull kommuner där försöket med koncentrerad kundservice nu tas i bruk. Enligt finansministeriet är serviceställena ett sätt att hålla kvar servicen på de orter där staten annars avvecklar sin verksamhet.

Servicepunkten i Pargas
Servicepunkten i Pargas Bild: YLE/Niclas Lundqvist servicepunkt

Servicestället har hand om skatteverkets, magistratens, folkpensionsanstaltens och te-byråns kundservice i Pargas. Också en del av polisens tillståndsärenden kan skötas vid luckan.

Servicestället hjälper kunden att hitta rätt information, men någon praktisk hjälp med till exempel skatteärenden ges inte eftersom det är en anställd vid Pargas stad som har hand om kundservicen och inte en anställd vid skatteverket.

"Pröva på servicen"

Kirsti Mecklin har hand om rådgivningen och uppmuntrar nu stadens invånare att pröva på servicen.

Enligt stadsdirektör Folke Öhman följer staden nu med hur servicestället kommer igång. I framtiden kunde liknande serviceställen tas i bruk i alla kommundelar och det skulle innebära en klar förbättring när det gäller tillgång till myndighetsservice, säger Öhman.

Servicestället i stadshusets bottenvåning erbjuder service på både finska och svenska. Det går också att ringa till kontoret ifall man behöver kundservice.

"Verksamheten måste utvecklas"

I S:t Karins har ett liknande serviceställe tagits i bruk för 20 år sedan. Servicerådgivaren Pirjo Helenius säger att verksamheten måste utvecklas med jämna mellanrum för att kunderna ska fortsätta besöka luckan.

Liknande serviceställen kommer att grundas i 144 kommuner i landet mellan 2016 och 2019 om riksdagen godkänner lagen om den gemensamma kundservicen nästa år.

Nytt kontor för statlig service i Pargas

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland