Hoppa till huvudinnehåll

Terrorismexpert: Angreppen på IS kan slå tillbaka mot Obama

Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014
IS-soldat vid vägspärr i norra Irak Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014 Bild: EPA/STR jihadist

Det verkar vara oklart för Obamaadministrationen vad målet är med bombningarna av Islamiska statens (IS) ställningar i Syrien. Det säger Per Jönsson, expert vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. I förlängningen kan Obama till och med vara tvungen att samarbeta med Assadregimen för att krossa IS.

Efter nattens bombningar av Raqqa och andra städer som jihadistorganisationen IS kontrollerar har forskare och andra experter analyserat läget och vilka alternativ som finns i framtiden. Magnus Swanljung på Aktuellt 17 ringde upp Per Jönsson, som är expert på politisk terrorism och Mellanöstern:

- Det här är ett klassiskt exempel på att man startar krigshandlingar utan att veta hur de skall sluta. Man vet inte ens när man kan säga att ”nu har vi uppnått målet”. Att man skall kunna utplåna IS man för man verkar otänkbart.

Samarbete med Assadregimen?

Om operationen lyckas kan man fråga sig vem som ska ta över i Syrien. Just nu finns två starka krafter, IS och Assadregimen.

Per Jönsson, associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm
Per Jönsson, Utrikespoltitiska institutet i Stockholm Per Jönsson, associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm Bild: Copyright: Alex Hinchcliffe mellan östern

- Man talar om moderata rebeller, men de är idag kraftigt försvagade jämfört med läget för ett år sedan. Och det tar tid att bygga upp någonting nytt, särskilt i en situation då de moderata rebellerna är i kläm mellan IS och Assadregimen. Det här kan leda till att USA sakta börjar närma sig tanken att stöda Assadregimen mot IS, säger Jönsson.

USA:s och de allierades bombningar av storstäder drabbar också civilbefolkningen. Det här är IS väl medveten om, säger Jönsson.

- Efter de första bombningarna den 8 augusti har IS spritt ut sina styrkor och tyngre vapen och de har flyttat in i bostadsområden. Det blir därför svårt att bomba enbart IS utan att de civila drabbas. Läget är likadant som då Israel bombade Gaza för en tid sedan.

IS slår tillbaka

I den här operationen deltar ett flertal arabstater på USA:s sida. Modellen är lite likadan som den George Bush den äldre använde. Han tog med ett antal sunnimuslimska stater mot en sunnimuslimsk ”ond makt”. Då var det Saddam Hussein, nu är det IS, säger Per Jönsson.

- Problemet är att de här staterna (med undantag av Jordanien) styrs av väldigt illa sedda, korrumperade, maktfullkomliga, reaktionära regimer som uppfattas med förakt från de flesta sunnimuslimer. Då har den förhållandevis liberala Obamaadministrationen återigen lierat sig med de mörkaste, mest reaktionära regimerna i området.

Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet säger att IS med säkerhet kommer att slå tillbaka. Men man kan inte veta hur eller var. Attacken mot de syriska kurderna var logisk, eftersom de syriska kurderna föraktas av sunniaraberna. Trots det kom attacken som en blixt från en klar himmel.

- Det kanske blir fler halshuggningar av västerlänningar som visas i videoklipp. Men IS kan också slå till där vi inte har räknat med det. IS kan exempelvis samarbeta med någon stam i Saudiarabien och slå till inne i Saudiarabien. Något åt det hållet vore det mest typiska för IS, säger Mellanösternexperten Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes