Hoppa till huvudinnehåll

Vem ska väja - cykeln eller bilen?

Kommissarie Heikki Kallio
Kommissarie Heikki Kallio skulle aldrig komma hem från jobbet ifall han ingrep varje gång någon bryter mot en trafikregel. Kommissarie Heikki Kallio Bild: Yle / Ted Urho krocka mindre

Helsingforspolisen satte ut åtta olika trafikscenarier på sin Facebooksida, och allmänheten fick ta ställning till hur de skulle agera i situationerna. Kommissarie Heikki Kallio berättar att svaren som kom in var förbluffande.

”Följande skedde en eftermiddag i Esbo. Jag stannade framför ett övergångsställe för att låta en cyklist gå över gatan. Plötsligt kom en ung flicka på moped och körde på cyklisten. Troligen var det mitt fel som stannade framför övergångsställe.” -Vivian, 62 år.

Allmänheten fick ta ställning till åtta olika möten mellan en cyklist och en bilist. Enligt kommissarie Heikki Kallio vid Helsingforspolisen finns det mycket okunskap i huvudstadsregionen.

- Då jag kollade sidan för några dagar sedan så fanns det många kommentarer och förslag som visade på att det finns en stor okunskap gällande just mötet mellan cyklister och bilister, säger han.

Som befäl jobbar Kallio sällan på fältet, men som privatbilist ser han dagligen många ohållbara situationer.

- Om jag skulle ingripa i alla trafikbrott jag ser så skulle jag aldrig komma hem från jobbet, skrattar han.

Osäkra bilister

Yle Huvudstadsregionen granskar den här veckan trafiksäkerheten i regionen i och med satsningen #KrockaMindre. Vi bad kommissarie Heikki Kallio ta ställning till en av berättelserna som kommit in via redaktionens enkät.

”Följande skedde en eftermiddag i Esbo: Jag stannade framför ett övergångsställe för att låta en cyklist gå över gatan. Plötsligt kom en ung flicka på moped och körde på cyklisten. Troligen var det mitt fel som stannade framför övergångsställe.”
Vivian, 62 år

-Det är helt klart mopedistens fel, konstaterar Kallio rakt av. Enligt lagen måste man stanna när det står en person vid övergångsstället.

Kallio tror inte att folk har glömt trafikreglerna, utan att de helt enkelt är ouppmärksamma.

-Alla som tagit körkort ska ju kunna trafikreglerna, så det handlar ofta om oaktsamhet. Men det är ingen förklaring då oaktsamhet i trafiken är straffbart, påminner Kallio.

Läs Helsingforspolisens sida på Facebook

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen