Hoppa till huvudinnehåll

Läs så mycket du orkar

Readly, nätprenumeration
Ny betaltjänst för tidsskrifter på nätet lanseras i Sverige. Readly, nätprenumeration readly

Nu skall dagstidningarna och tidsskrifterna också få sitt eget Spotify. Så småningom lanseras en ny tjänst i Sverige där användare mot en fast månadsavgift ska ha tillgång till ett stort sortiment av tidningar.

Det är som bekant svåra ekonomiska tider för mediehusen idag och nu ställer man sig frågan: kan det här systemet rädda tidningen, eller blir det dess död?

Myteriet ringde upp Tom Moring, professor i kommunikation på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

- Så som det ser ut nu kommer tidningarna att dö ut ifall man inte kommer på något nytt. Tidningar över hela världen har funderat på olika lösningar och Spotify-, eller Netflixmodellen är nog något jag själv tror är på kommande. Att tidningar går ihop i grupper och erbjuder prenumerationer för hela gruppen eller att det blir en stor centralleverantör som tar in tidningarna och ersätter dem efter hur de beställs kunde vara en modell.

Problemet, som också visat sig med Spotify, är att de som har en mindre publik får väldigt lite betalt.

- På det hela taget kommer det journalistiska fältet att bli mindre då distributionen av det som görs måste bli effektivare. Det som tidningshusen står inför är alternativen: att få in lite, eller att inte få in någonting alls.

Prenumerationer är framtiden

Andra tjänster som Tom tror att kunde fungera enligt samma modell i framtiden är bland annat resebyråer. De används i mycket mindre utsträckning idag jämfört med några år tillbaka.

- Också varuhus befinner sig i kris. Fortfarande finns det de som vill titta, känna på varan och överväga sina köp innan de slår till men det finns många som köper allt över nätet. Volymerna minskar och de fasta investeringarna blir så stora att butikerna går på minus.

Det intressanta är att Finland inte alls är ett föregångarland när det kommer till den här formen av nättjänster. Estland var till exempel väldigt snabba att ta i bruk den här typen av lösningar. I Asien finns det länder som har hoppat över hela fasen med introduktion av bordsdatorer och bärbara datorer och går rakt in i en mobil marknad med den här typen av lösningar.

- Å andra sidan har vi i Finland inte heller då gjort alla de misstag som andra har gjort och istället fått ta del av mera färdiga modeller och lösningar.