Hoppa till huvudinnehåll

Mobbning vanligt redan i dagisåldern

Laura Repo, forskare i småbarnspedagogik
Laura Repo är forskare i småbarnspedagogik. Laura Repo, forskare i småbarnspedagogik Bild: Yle/Helena von Alfthan forskare i småbarnspedagogik

Kommer ditt barn hem från dagis och säger att de andra barnen varit dumma? Då lönar det sig att ta kontakt med daghemmet för att utreda om det kan vara fråga om mobbning. Laura Repo är forskare i småbarnspedagogik och skriver på en doktorsavhandling om mobbning på dagis.

Tidigare forskning utgick från att barnen utvecklar empati först i skolåldern, men enligt Laura Repo på Helsingfors Universitet visar nyare forskning att också yngre barn än så kan förstå vad som är rätt och fel. Bland de 3-6-åriga Vandabarn som deltagit i Laura Repos undersökning har 12 procent råkat ut för mobbning.

Berättar ett barn att de andra på dagiset varit dumma lönar det sig att ta det på allvar.

- Man kan vara säker på att någonting har hänt. Det svåra är att små barn inte nödvändigtvis kan använda de rätta orden. Det kan vara svårt för små barn att ens förklara att de inte får leka med de andra, för att inte tala om att de skulle kalla det mobbning. Det viktiga är vad barnet upplever, att ta det på allvar och utreda varför barnet kommer med sådana berättelser. Det sker vuxna emellan, i samarbete med dagispersonalen, säger Repo.

Dagispersonalen lättade över att det talas om mobbning

Inom dagvården är många lättade över att det äntligen pratas om mobbning bland dagisbarn, och att de får verktyg för att ta itu med mobbningen. När Laura Repo började samarbeta med Folkhälsan inom projektet ”Daghem utan mobbning” var det fortfarande ganska tyst om saken.

- Då stötte vi på uppfattningen att småbarn inte kan mobba. Att det inte är fråga om mobbning, utan handlar om att barnen retas. En annan uppfattning vi stötte på var att negativa handlingar hör till, att barnen ska förtjäna sin plats i gruppen, säger Laura Repo.

De vuxna måste vara närvarande för att kunna förhindra mobbning

Mycket har gjorts på daghemmen för att motverka mobbning, och många kommuner kräver att daghemmen gör upp en plan för att motverka mobbning. På daghemmen är det här ett arbete som måste pågå hela tiden.

-Vuxna måste vara närvarande när barnen övar på att umgås med varandra. Det går inte att ordna lektioner för små barn. De vuxna ska finnas där när något händer och då visa vad barnen kan göra.

Laura Repo kommer att tala på Folkhälsans seminarium ”Att knyta positiva kamratrelationer bland småbarn” imorgon. Det mobbningsförebyggande materialet Kompisväskan ska presenteras under seminariet.

Lyssna också på det här inslaget från Familjeliv där Laura Repo talar om alltför hårda metoder på dagis.

Läs också