Hoppa till huvudinnehåll

Stora mängder olja rann ut vid Åbo flygplats

Olja runnit ut vid Åbo flygplats 24.9.2014
Räddningsverket utreder oljeskadan vid Åbo flygplats. Olja runnit ut vid Åbo flygplats 24.9.2014 Bild: Yle/Johanna Kasvinen åbo flygplats

Uppskattningsvis 14 000 liter olja rann ut i en servicebyggnad vid Åbo flygplats.

Räddningsverket ryckte ut till Åbo flygplats strax efter klockan ett på onsdagseftermiddagen. Enligt jourhavande brandmästare Olli Suominen är mycket fortfarande oklart.

– Uppskattningen är att det läckt ut ca 14 000 liter lätt brännolja, men för tillfället funderar vi vart det riktigt tagit vägen. Det finns en del olja på golvet men allt finns inte där, säger Suominen.

Läckan, som nu är täppt, kan ha pågått från en överfull oljereservoar redan i flera veckor, menar Suominen. En del av oljan har sannolikt avdunstat, och en del har runnit ut i avloppsnätet.

Ingen olja har runnit ut på startbanan och flygtrafiken påverkas inte. Incidenten är koncentrerad till en servicebyggnad vid terminal 2 där bland annat en reservgenerator finns.

– Det ska absolut inte vara någon fara för allmänheten men det här är ett grundvattenområde, så vi ska utreda det här grundligt, säger Suominen.

14 000 liter motsvarar 70 traditionella 200 liters oljetunnor. Även Egentliga Finlands NTM-central är på plats för att undersöka hur allvarlig läcka det är fråga om.

– Området kring flygplatsen är känsligt. Det är ett grundvattenområde och Pomponrahka naturskyddsområde finns också helt intill, säger NTM-enhetschefen Lassi Liippo till Yle.