Hoppa till huvudinnehåll

Undersökningen av Infjärden färdig i april

Infjärden
Infjärden i Vasa Infjärden Bild: Yle/Amanda Bieber infjärden

Undersökningen av den förorenade Infjärden i Vasa har nu tagit ett steg framåt. Arbetsgruppen som leder arbetet kommer dock inte att ta ställning till vem som ska sanera fjärden.

Nu har man valt vem som ska utföra provtagningen av fjärdens sediment och igår, tisdag, höll man ett startmöte för arbetet. Arbetet görs av FCG-consulting.

På Vasa stad säger miljöingenjör Katariina Rauhala att projektet genomförs för att staden ska få underlag för planläggningen.

- Vi vill ha reda på hur användbart området är, säger Rauhala.

Frågan om vem som ska sanera fortfarande öppen

Hon säger också att projektet inte tar ställning till vem som ska ansvara för saneringen av fjärden, trots att såväl Kemira som Försvarsmakten sitter med i arbetsgruppen.

Tvisten om vem som är skyldig att sanera fjärden från den vita fosforn som finns på bottnet har fortgått en längre tid. Försvarsmakten hade en depå på området under krigstiden. Därefter har Kemira haft fabrik vid sjön i sextio år.

Men nu ska det åtminstone alltså undersökas exakt hur förorenad fjärden är. Det var tänkt att man skulle presentera resultat redan under pågående år men nu har man blivit tvungen att söka om mer tid. Vilket man också beviljats av NTM-centralen.

- Det blev ett uppehåll på sommaren då vi inte visste om Kemira skulle inleda egna undersökningar eller inte, säger Rauhala.

Fram till slutet av april 2015 ska man presentera resultatet av undersökningarna.

Vasa stad har fått 70 000 euro från EU för projektet. Staden satsar 30 000 euro som nationell medfinansiering.

Kemira har i dagarna lämnat in en ansökan till Reginförvaltningsverket om avslutande av verksamheten i Vasa. Juha Kangastalo på Kemira tror att det kommer att bli en hel del sanering före de får lämna området: Kemira förväntar sig städuppgifter

Läs också