Hoppa till huvudinnehåll

Vuxna människor är inte kloka

Agneta Bruun
Agneta Bruun växte upp under fortsättningskriget Agneta Bruun Bild: inga uppgifter agneta bruun

─ Vuxna människor är inte riktigt kloka, säger min farmor och skakar på huvudet.


Det har precis varit påsk, jag hälsar på henne i Haga och vi diskuterar situationen i Ukraina som tutas ut överallt. Min farmor borde veta vad hon pratar om. Hon har sett krig och propaganda med egna ögon. Hon levde när det var krig i Finland och att prata med henne om den tiden är betydligt mer spännande än alla bra och mindre bra filmer, böcker och analyser om samma tid. Hon var ju där, helt på riktigt, tiden före, under och efter kriget.

Carina Bruun är Agneta Bruuns barnbarn Bild: YLE/Janne Lindberg sivarit

Hon levde till exempel när det var OS i Berlin 1936. Jesse Owens vann guld, men enligt tidningarna som farmor då läste, vägrade Hitler skaka hand med honom.

─ Han var ju svart och inte arier, berättar farmor.

Själv förstod hon inte mustaschmannen i Tyskland och var mäkta imponerad av den stilige svarta gossen som sprang så fort. Farmor var mindre imponerad när hennes mamma inte bjöd tjänstefolkets barn på kalas.

Inga tjänstefolks barn på kalaset

─ Det var inte passande, sa mamma, när jag undrade varför mina kompisar, som jag annars lekte med på gården, inte fick komma, berättar min farmor upprört.

I början, när kriget bröt ut, var min farmor inte speciellt rädd. Hon tyckte att det var otrevligt med oroliga vuxna människor, men samtidigt var det rätt skönt att inte vara tvungen att gå i skola. Det är något hon än i dag anser att upptar barns och ungdomars tid alldeles för mycket.

─ Jag har inte suttit lika mycket i klassrum som dagens barn, och titta hur bra det gick för mig, säger farmor som sedermera själv blev historielärare.

Men till slut blev även min farmor rädd. Och vuxen.

─ Kanske lite för tidigt. På grund av kriget, säger hon och minns tillbaka.

Hon såg familjemedlemmar som aldrig fick återse sina bröder och pappor, hon läste sina klasskamraters dödsannonser i tidningar och hon hjälpte familjer att packa ihop sina ägodelar och flytta iväg från Kyrkslätt. Farmor sätter sig på en bänk invid Rutiån som flyter precis utanför hemmet hon nuförtiden bor i.

─ På ett sätt vänjer sig människor som lever i krig. Men vad meningen med krig och all den förstörelse som det för med sig är, det vet jag inte, suckar hon.

Vuxna människor är inte riktigt kloka. Det är inte svårt att hålla med farmor. Situationen i Finland för sjuttio år sedan, lika som situationen i till exempel Ukraina just nu, är väl exempel på det.

Lyssna! Berättelser: Vuxna människor är inte kloka av Carina Bruun i Yle Radio Vega på onsdag 24.9 kl. 11.48 & 19.22. 30 dagar på Arenan.

Läs också