Hoppa till huvudinnehåll

”Alla tycker om att skratta”

Ali Jahangiri, Stand Up, Turku 2014
Komikern Ali Jahangiri fick äran att inleda årets upplaga av Stand Up, Turku! Ali Jahangiri, Stand Up, Turku 2014 Bild: Yle/Janne Isaksson jahangiri

Ståuppkomikfestivalen Stand Up Turku! ordnas som bäst i Åbo för nionde gången. För nionde gången är även Belinda Kardén med och arrangerar evenemanget vars föreställningar brukar vara slutsålda.

Året var 2006 då Stand Up Turku! såg dagsljuset. Två studerande ordnade ståuppkomikevenemanget i samarbete med företaget W&T Comedy – och det fann genast sin plats. Nu är man inne på det nionde året och festivalen har växt sakta men säkert.

– I början var det ganska litet men det har växt från år till år. Det har varit ett medvetet val att hålla tillväxten ganska lugn, vi vill inte ta vatten över huvudet. Det har växt ganska naturligt och automatiskt, och också lite levt sitt eget liv, säger evenemangets producent Belinda Kardén.

Kardén har varit med bland arrangörerna ända sedan början och hon berättar att man i år haft sammanlagt 5500 biljetter till salu. Under den fyra dagar långa festivalen uppträder 32 olika komiker, främst från Finland men även några från utlandet.

Extra för i år är bland annat ordvitskvällen (Puujalkaperjantai) på fredag och en ”roast” med hockeyprofilen Juhani Tamminen (Tami Roast) på lördag. Den enda svenskspråkiga föreställningen ordnas på Kåren på torsdag. Där uppträder Anders Helenius, André Wickström och svensken Thomas Järvheden.

– Åboborna har absolut hittat festivalen, den har mer eller mindre varit slutsåld i åtta år och förhoppningsvis också i år. Folk vet om den och många kommer alltid på nytt år efter år. Den har helt klart etablerat sin ställning bland stora evenemang i Åbo.

Belinda Kardén, Stand Up, Turku 2014
Belinda Kardén har varit med och ordnat Stand Up, Turku! ända från början. Belinda Kardén, Stand Up, Turku 2014 Bild: Yle/Janne Isaksson belinda karden
– Det här är en underhållningsform som passar alla. Alla tycker om att ha roligt och skratta, jag tror inte det är mer invecklat än så, förklarar Kardén ståuppkomikens popularitet i Finland.

Ett jätteroligt jobb

Belinda Kardén trivs på W&T Comedy. Den Pargasbördiga Åbobon har haft det hektiskt de senaste veckorna när alla pusselbitar ska på plats, men när Yle Åboland träffar henne stunden före den första föreställningen, kan hon börja pusta ut.

– Nu börjar allting vara under kontroll. Dörrarna har öppnats, publiken kommer in, komikerna är på plats, skenen i skick, tekniken fungerar och stolarna är ordnade. Den här veckan har nog varit mycket hektiskt, en miljon saker som ska göras, berättar Kardén.

– Det här är ett jätteroligt jobb, ganska stressigt, man måste komma ihåg jättemycket olika saker, men framför allt roligt. Och varierande, det blir inte långtråkigt fastän man kan tycka att jag gör samma sak hela tiden. Det är så mycket olika projekt och komiker.

Trots att Kardén alltid varit intresserad av ståuppkomik har hon inget sug att själv stiga upp framför publiken.

– Nej, jag håller mig nog borta från scenen. När jag sett hur komikerna jobbar har ribban bara höjts, det kommer nog inte att hända, skrattar Kardén. Men jag sitter jättegärna i publiken!

Stand Up, Turku! håller på ända fram till lördag. Biljetter finns fortfarande till de flesta föreställningarna. Hela programmet hittar du här.

Läs också