Hoppa till huvudinnehåll

De är överens om pensionsavtalet - såhär ser förslaget ut

Pensionsförhandlingar på Norra Kajen i Helsingfors.
Pensionsförhandlingar har hållits på Norra Kajen i Helsingfors. Pensionsförhandlingar på Norra Kajen i Helsingfors. Bild: Lehtikuva pensionsförhandlingar

Arbetsmarknadsorganisationerna, bortsett från Akava, kom på torsdag överens om förslaget till nytt pensionsavtal. Förslaget leder till justeringar i både pensionsålder och hur man tjänar in pension.

Pensionsåldern stiger från 63 till 65 år och den berör dem som är födda 1955 eller senare.

Pensionsåldern stiger gradvis från och med år 2017 tre månader per år. De som är födda år 1962 är alltså den första åldersgruppen som pensioneras som 65-åringar.

Den intjänade pensionen beräknas så att man tjänar in pensionen jämnt för hela arbetskarriären. Inte som nu att den som arbetar i hög ålder tjänar in mer i pension, och den som närmar sig 68 år allra mest. Akava kunde inte godkänna att den här sporren att stanna länge kvar i arbetslivet tas bort.

Hittills har pensionsåldern varit glidande mellan 63 och 68 år. Nu förändras det så att i fall arbetstagaren fortsätter arbeta efter 65 års ålder ända till 70, får denne ett extra tillägg i sin pension.

Då pensionen räknas beaktar man lönen för hela arbetskarriären, och pensionsförsäkringsavgifter dras inte av från den slutliga pensionssumman.

De som är i ett psykiskt eller fysiskt ansträngande arbete har möjlighet att pensionera sig tidigare, i fall arbetskarriären räckt minst 38 år.

Tillsividare är det alltså fråga om arbetsmarknadsorganisationernas förslag. Arbetsmarknadsorganisationernas beslutande organ samlas på fredag för att godkänna överenskommelsen.