Hoppa till huvudinnehåll

Död och kärlek på export

Författaren Tom Paxal
Författaren Tom Paxal Bild: yle/Mikael Kokkola tom paxal

Det går undan för Borgåförfattaren Tom Paxal. I dagarna utkommer han med en ny kriminalroman, Jagad. Samtidigt satsar hans förläggare på att lansera honom på den europeiska bokmarknaden i samband med höstens bokmässa i Frankfurt.

bokpärm
bokpärm Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Den nya boken Jagad är del två i en trilogi. Tidigare har boken Nitad utkommit och Askad är på väg. Det är en rätt hårdkokt serie om krematorievaktmästaren John Henrik Ström och hans kärlek Nadja. Del ett i trilogin, Nitad, finns nu också översatt till finska.

Böckerna är mer än bara kriminalromaner, anser Tom Paxal.

– I början tänkte jag inte alls skriva en kriminalroman, men sen klev jag in i den kriminella världen. Utgångspunkten är nog samhällskritik mot den dåliga vården av äldre, sjuka och barn. Det här speciellt i Nitad, säger Paxal. För att få mera spänning slank jag sedan över till den ryska sidan och alla banditer där.

– Det är nog en blandning av kriminalroman, thriller, samhällskritik och en verkligt tuff kärleksroman som är djupare och mer spännande än nån Casablanca (filmen).

Det är inte svårt för en skurk ifall grejen barkar åt skogen. Shit happens. Det hör till spelets regler. Med kärlek är det annorlunda. Om vi blir bedragna, kränkta går vi sönder för en lång tid. Måhända vi aldrig kommer över det.


Paxal satsar nu tillsammans med förläggaren Pekka Barck på att nå ut på den europeiska bokmarknaden.

– Vi har provöversatt fyra av mina böcker till engelska och tyska och har en agent på plats på den stora bokmässan i Frankfurt i oktober. Vi måste själva vara aktiva inte kommer de stora förlagen och knackar på min dörr i Borgå, säger Paxal.

Läs också