Hoppa till huvudinnehåll

”Horan som log” förenar Kerala och Kvarken

Calle Hårds spänningsroman "Horan som log"
Calle Hårds spänningsroman "Horan som log" Calle Hårds spänningsroman "Horan som log" Bild: Vulkan förlag calle hård

Journalisten och författaren Calle Hård besöker Bokkalaset i Ekenäs (lördagen 4.10) för att berätta om sin senaste spänningsroman, ”Horan som log” – en berättelse som knyter ihop indiska Kerala med skärgården utanför Umeå i Norra Kvarken, två centrala platser i Calle Hårds eget liv.

Huvudperson i berättelsen är den 61-åriga förtidspensionerade redaktören Nils Anders Nylund, som i 36 år redigerat familjesidan på lokalbladet ”Norrlands Nyheter” i Umeå.

Nils Anders har dragit sig tillbaka till huset ute på Elgö ute i Kvarken, där han lever ett ensligt liv – inte minst pga den hjärtattack han drabbats av som tvingar honom till ett liv i stillhet.

Men lugnet tar slut när Nils Anders i allt högre grad börjar umgås med (och fatta tycke för) sin granne, bibliotekarien Pia Sjölund och inte minst när han läser om ett lik efter en ung kvinna som hittats i närheten av hans hem. Nils Anders drar sig till minnes en ung utländsk kvinna han mött på färjan ut till ön en sommardag.

Polisens misstankar och utredningar verkar sakna rim och reson, och Nils Anders får ett tvingande behov av att ta reda på vad som riktigt hänt – ledtrådarna för honom till indiska Kerala och snart finner sig Nils Anders indragen i en härva som omfattar allt från förbjudna hinduiska kultraditioner och pentakostala karismatiska rörelser till läkemedelsfabriker med misstänkta kemikaliska utsläpp.

Den indiska kvinnans utsatta situation

Calle Hård är journalist och författare.
Calle Hård, journalist och författare. Calle Hård är journalist och författare. Bild: Vulkan förlag horan som log
Sedan tio år tillbaka tillbringar Calle Hård vinterhalvåret i Kerala i Indien och han säger sig också i första hand vara ute efter att skriva om de indiska kvinnornas situation i ett land där deras enda uppgift är att föda söner – trots att landet sägs vara på väg mot större liberalisering och att den indiska medelklassen växer och mår bra.

Nils Anders indiska chaufför och allt-i-allo Vinod Kumar lägger orden såhär:

”- En hustru, en dotter och en slav, dessa tre äger ingenting. Som barn måste kvinnan lyda sin far, i ungdomen sin man och då hennes härskare dör ska hon lyda sina söner; hennes liv tillhör inte henne. Försummar hon sina plikter mot maken ska hon bli vanhedrad för världen, och efter döden som straff ta plats i buken på en sjakal, där alla hennes sinnen ska plågas.”

Calle Hård är född i Vasa, uppvuxen i Karis och sedan flera decennier bosatt i Sverige där han jobbat som journalist vid Expressen och Västerbottens-Kuriren.

År 2006 debuterade Calle Hård som författare med thrillerromanen ”Numret till Calicut”, och sedan dess har Hård gett ut fyra böcker.

Läs också