Hoppa till huvudinnehåll

HS: Ny filmversion av Okänd soldat planeras

Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela)
Edvin Laines Okän soldat från år 1955. Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela) Bild: Yle filmer,tuntematon sotilas

Helsingin Sanomat skriver i dag att en ny filmversion av Väinö Linnas bok Okänd soldat planeras till Finlands 100-årsjubileum 2017.

Tidningen baserar sina uppgifter på de stödbidrag för filmer som Filmstiftelsen offentliggjorde i går. På Filmstiftelsens sidor står det att regissören Aku Louhimies får stöd för något som kallas "Krigsfilm". Louhimies själv vill inte bekräfta uppgifterna.

Från samarbetspartnern försvarsmaktens sida bekräftar man att det finns planer på en ny filmversion av Okänd soldat och att den skulle baseras på den ocensurerade versionen av Okänd soldat. Den ocensurerade versionen gavs ut under namnet "Sotaromaani".

Den kändaste filmversionen av Okänd soldat är Edvin Laines från år 1955. Rauni Mollberg regisserade en nyinspelning år 1985.