Hoppa till huvudinnehåll

Man dömdes för sexuellt utnyttjande - tron hindrade barnet från att berätta

Flicka
Mannen utnyttjade flickan i nästan 11 års tid. Flicka Bild: Yle barn utnyttjas

En 56-årig man dömdes i dag torsdag av tingsrätten i Esbo till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Flickan som mannen hade utnyttjat var laestadian och hade enligt tingsrätten därför inte möjlighet att berätta om utnyttjandet.

Den nu 56-åriga mannen har utnyttjat flickan mellan åren 1988 och 1999. Hon var då mellan 4 och 14 år gammal, medan han under den här tiden var mellan 30 och 41 år gammal.

Enligt rättegångsprotokollet har mannen utnyttjat flickans religiösa tro och bett om ursäkt för att han utnyttjat henne. Barnet har därför inte haft rätt att berätta för någon utomstående om vad mannen gjort. Hennes laestadianska tro har förhindrat henne att göra det eftersom mannen bett om ursäkt för sina synder.

Mannen har också hotat flickan med stora förändringar i hennes liv om hon berättar för någon vad han har gjort. Flickan uppges ha varit rädd hela tiden.

Enligt tingsrätten gör det här att utnyttjandet har varit särskilt grymt.

Mannen ska också betala en ersättning på 41 140 euro till offret. Den består av terapikostnader på 8 640 euro, en summa för sveda och värk på 500 euro, kostnader för tillfällig störning på 12 000 euro och för lidande 20 000 euro.

Mannen har ägt daghem i Nordsjö i Helsingfors men enligt domen har det här fallet inte haft något med mannens daghemsverksamhet att göra. Trots det beslöt Helsingfors stad 2011 då brottsmisstankarna blev offentliga att ta över daghemmen.

Uppdatering kl.13.21: Meningen om mannens koppling till daghemmen i Nordsjö lades till.

Läs också:

Nordsjödaghemmen öppnar igen?

Läs också