Hoppa till huvudinnehåll

"Oskyldiga kan drabbas av FN:s resolution"

Generalförsamlingen i november 2012
FN:s generalförsamling i New York. Generalförsamlingen i november 2012 Bild: EPA/ANDREW GOMBERT världssamfundet

FN:s resolution som ska hindra medlemsländernas medborgare från att delta i konflikter utomlands får nu skarp kritik. Enligt människorättsexperten Martin Scheinin kan resolutionen missbrukas eftersom den inte definierar vilka "terrorister" den riktar sig mot.

Resolutionen slår fast att FN:s medlemsländer ska stoppa sina medborgare från att åka till ett annat land för att delta i strider. Länderna ska också ta i med hårdhandskarna mot rekrytering och organisering av terrorister och med strängare gränsbevakning förhindra krigsresenärer att färdas genom länderna.

Det största problemet är enligt Scheinin att vissa medlemsländer har en mycket omfattande syn på vad som kan klassas som terrorism. Det här kan i värsta fall leda till att oskyldiga drabbas av FN:s resolution.

– Den kan komma att användas för att förtrycka minoriteter, religiösa grupper eller fackföreningar.

Martin Scheinin Bild: Yle martin scheinin

I ett inlägg på sajten Just security, som analyserar amerikansk säkerhetspolitik, skrev Scheinin i tisdags att resolutionen i värsta fall kan leda till en liknande panikartad situation som uppstod efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

För att lugna ner situationen efter terrorattackerna antog FN:s säkerhetsråd försiktighetsåtgärder år 2004. Då gjordes ett försök att definiera terrorism för att inga oskyldiga skulle drabbas av det internationella säkerhetspådraget.

Men den definitionen har inte tagits med i resolutionen som klubbades igenom på onsdagen.

– Det är ett tecken på att den kommer att användas av länder som Ryssland eller Kina för att stigmatisera aktiviteter och rörelser som inte har någonting att göra med terrorism.

Nya lagar ska ge finska polisen mer makt

Det är ännu oklart om hur resolutionen kommer att påverka lagstiftningen i Finland. Finland har hittills tillämpat en mjuk linje för att motarbeta radikalisering. Det här har bland annat gått ut på att föra en dialog med imamer. Men på inrikesministeriet uppger man att Finland nu får se över sina alternativ.

Scheinin hoppas att resolutionen inte används som ett svepskäl för att stärka myndigheternas kontroll.

– Historiskt sett är det en dålig sak att maktbefogenheterna ökas på grund av terrorism utan att man funderar över om några verkliga risker existeras, säger Scheinin.

På torsdagen lade regeringen fram två lagförslag som bland annat stärker just polisens makt. De här lagförändringarna har ändå förberetts långt innan diskussionen om radikaliserade krigsresenärer tog fart.

Den ena lagändringen ger polisen tillgång till passagerarlistor på flyg. Det andra förslaget ger myndigheten rätt att övervaka utlänningar i lokaler som omfattas av offentlig frid. Hit hör till exempel restauranger, affärslokaler och byggplatser.

Läs också:
Obama inför FN: Vi kommer att förinta IS
Varför vill unga män från Europa kriga med IS?