Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Puska: Det hälsosamma valet skall vara det lätta valet

Pekka Puska har ett förflutet som chef för Institutet för hälsa och välfärd. Nyligen utkom hans bok ”Raha tai henki” (Pengarna eller livet). Med titeln avser Puska att de kommersiella krafterna har fått ett allt starkare inflytande över de val som individen gör.

- Pengarna får inte vinna över människans hälsa, säger Pekka Puska.

Enligt Puska skall samhället göra det lätt för medborgarna att göra hälsosamma val. Han tycker att staten kan och bör styra människorna i den riktningen att de exempelvis äter hälsosammare och rör på sig mera. Puska förespråkar också en strikt alkoholpolitik för att folk skall hålla sig på den smala stigen.

Enligt Pekka Puska är det inte förmynderi att hjälpa människor att fatta rätt beslut. Men skall myndigheterna blanda sig i våra levnadsvanor?

Det debatterades i Obs debatt på Yle Fem med Pekka Puska, vinimportör Magnus Ehrnrooth och Ida Schauman, ordförande för Svensk Ungdom.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle