Hoppa till huvudinnehåll

Akava utanför - men berörs ändå

Akavas nya ordförande Sture Fjäder
Akavas ordförande Sture Fjäder Akavas nya ordförande Sture Fjäder Bild: Akava fjäder

Akademikercentralen Akava är inte med i pensionsuppgörelsen. Akava har hållit hårt på sitt krav att man ska spara in extra mycket pension mot slutet av tiden i arbetslivet, eftersom många av Akavas medlemmar är sådana som studerar länge och därför kommer ut i arbetslivet senare.

De andra löntagarorganisationerna, fackcentralen FFC och tjänstemannacentralen STTK, var överens om att finländarna i framtiden ska tjäna in pension jämnt under hela tiden i arbetslivet. Arbetsgivarsidan Finlands Näringsliv EK höll med och därmed blev Akava ensam.

Akavas ordförande Sture Fjäder hade strikta instruktioner från sitt eget förbund att inte ge upp kravet att tjäna in mer pension i slutet av arbetskarriären. På torsdagen vägrade de andra organisationerna ändå förhandla mer om den frågan.

Att Akava ställer sig utanför betyder inte att pensionsreformen inte skulle beröra lärare, läkare och ingenjörer.

FFC:s och STTK:s beslutande organ väntas godkänna uppgörelsen på fredagen. Därmed börjar också regeringen driva reformen och den kommer så småningom att gälla alla finländska löntagare.

Akava sade nej också senast

Akava ställde sig också utanför den förra pensionsreformen för drygt tio år sedan.

Då var Akavas dåvarande ordförande Risto Piekka beredd att godkänna förhandlingsresultatet, men Akavaanslutna lärarfacket OAJ:s ordförande Erkki Kangasniemi gav tummen ner för förslaget i Akavas styrelse.

Då liksom nu gällde tvisten hur man ska spara in pensionen under arbetslivet.

Läs också:

Pensionsåldern höjs till 65
De är överens om pensionsförslaget - så här ser det ut
VATT:s Vartiainen: Dealen håller också utan Akava