Hoppa till huvudinnehåll

"Dansband är inte bara rim på hand och sand"

Dansbandet Tommys 2014 med Tom Käldström, Kent Vikstrand, Fredrik Lönnqvist, Markus Stara
Tommys ny etta med Att ännu älska dig Dansbandet Tommys 2014 med Tom Käldström, Kent Vikstrand, Fredrik Lönnqvist, Markus Stara tommys 2014

Det säger Maritha Johansson, en flitig textförfattare till dansbandslåtar i hela Norden. Man kan inte gå den enkla vägen, utan texterna måste beröra, säger Johansson som skriver om minnen, förluster, önskningar, hopp, sorg och glädje. Att ännu älska dig, signerad Maritha Johansson och Jonas Lindau, är den senaste vinnarlåten. Med den toppar Tommys Danslistan.

Tommys gick alltså rakt in på första plats med låten som också fått dansvännerna upp på golvet i sommar.

Tom Käldström berättar att hela dansgolvet fylldes med en gång när Tommys spelade Att ännu älska dig på spelningarna under sommaren.

Danslistans jury röstade in låten som etta och hos webbröstarna kom den tvåa, vilket var veckans bästa resultat.Inte första listettan

Att ännu älska dig är inte Johanssons första listetta.

- Jag har haft många vinnarlåtar både på Svensktoppen och i Norge, berättar Johansson.

Tommys svensktoppslåt Min kärlek blommar än låg inne på Svensktoppen i Sverige i 12 veckor år 1998. Också den skriven av Johansson, med musik av Lasse Sigfridsson.

- Men glöm inte att skriva att det är Jonas Lindau som gjort musiken till den här låten! Musiken är ju halva låten, skrattar Johansson.

Maritha Johanssons texter har tonsatts av ett 30-tal olika tonsättare. Hon är utbildad journalist, men gav upp det yrket och halkade av en slump in på låtskrivandet år 1989. Det var via kontakter inom dansbandsvärlden som hon började sitt nya jobb.

- Många tror kanske att det är lätt och glammigt att skriva för dansband. Men det är det absolut inte. Det är många hinder utmed vägen. Det är stor konkurrens och avundsjuka och det är ingen stor ekonomi det handlar om, berättar hon.

Marithas motto är "att överleva o må bra i det arbete jag kan leverera".

Ett klokt motto, eller hur!

Halvfinska med barnhemsbakgrund

Maritha Johansson bor och lever i Göteborg, hon har tre barn och nio barnbarn. Hennes mamma är från finska Kouvola från början, pappa är svensk, men Maritha Johansson kom att växa upp på både barnhem och hos flera fosterfamiljer.

Hon säger att hon älskar poesi, visor och psalmer. Hon har också skrivit endel andliga sånger.

- Och så brinner jag för mänskliga rättigheter, för barn och för gamla. Och djur!

Kanske är det just därför som Johansson låttexter berör publiken!

Tommys kom alltså från utmanarplats och tog sig ända fram till toppen av Danslistan. Carisma behöll positionen som tvåa i den hårda konkurrensen och Henrik Åberg fick året fullt och åkte in i hedersklubben Guldklassen.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje