Hoppa till huvudinnehåll

Kim Jong-un lider av "obehag"

Nordkorea medger nu att landets ledare är sjuk. Kim Jong-un har inte setts i offentligheten sedan början av september, och det har lett till vilda spekulationer om hans hälsa.

Nordkoreansk TV har för första gången bekräftat att landets ledare lider av någon typ av hälsoproblem. Det bedöms som ganska uppseendeväckande, eftersom det slutna landet inte brukar informera om sin ledares hälsa.

Nyhetsuppläsaren specificerade ändå inte vilken typ av hälsoproblem det handlar om, utan sa att ledaren lider av "obehag". Sedan passade nyhetsuppläsaren på att prisa Kim Jong-un för allt han har gjort för Nordkorea.

- Vårt lands rikedom och välstånd är ett resultat av vår ledares mödosamma ansträngningar. Han visar vägen för folket trots att han själv lider av obehag, sa rösten medan TV:n visade gamla arkivbilder på ledaren (i klippet ovan).

Kim Jong-un syns i normala fall titt som tätt i de nordkoreanska medierna, och besöker ofta olika militäranläggningar och andra statliga institutioner. Nu har ledaren plötsligt inte synts till på flera veckor, och det har lett till spekulationer. Senast han figurerade i offentligheten var när han deltog i en konsert med sin fru den tredje september.

Kim lider av gikt?

Redan under sommaren kunde man se att Kim Jong-un linkade lite när han gick. Den unge ledaren har också gått kraftigt upp i vikt sedan han kom till makten efter sin fars Kim Jong-Ils död år 2011. Efter att han nu plötsligt har försvunnit från offentligheten har det spekulerats att han lider av gikt.

- Hans gång tyder på att han lider av gikt, vilket är något som hans släktingar också har lidit av, säger Michael Madden, som är expert på den nordkoreanska ledarfamiljen, till nyhetsbyrån Reuters.

De statliga medierna har motiverat viktökningen med stress i kombination med en förkärlek för god mat. Kim Jong-un ska till exempel ha blivit mycket förtjust i ost när han studerade i Schweiz för några år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes