Hoppa till huvudinnehåll

Tarja Antell: Väntar bara på att få starta!

Ultralöparen Tarja Antell
Ultralöparen Tarja Antell Ultralöparen Tarja Antell Bild: YLE ultralöpare

- Nu börjar det kännas verkligt när det bara återstår några dagar till start. Jag har varit i Aten hela veckan för att vänja mig med värmen och göra de sista förberedande lätta träningarna inför loppet. Det känns helt toppen. Formen borde var på topp, säger Tarja Antell.

Efter att ifjol hamnat avbryta loppet på grund av värmen så åkte Antell den här gången, en vecka före start till Aten för att acklimatisera sig. De senaste månadernas träning har gått helt enligt planerna och formen är kanske bättre än någonsin tidigare. Men så bör det också vara för Spartathlon är en av de tuffaste utmaningarna för en ultralöpare. 246 kilometer på en verkligt utmanande bana från Aten till Sparta. En rutt som dessutom måste löpas under 36 timmar. Dessutom finns det mellantidspunkter längs med rutten som måste klaras på en viss tid. 246 kilometer betyder nästan sex maratonlopp!

Lika mycket en mental prestation

- Inför den här utmaningen kommer känslan av desperation alltid med jämna mellanrum. Känslorna åker berg- och dalbana, ibland känner man sig stark och redo för utmaningen, ibland inser man det vansinniga och är färdig att ge upp. Det viktigaste nu de två sista dagarna är att ladda upp mentalt och övertyga sig själv att det här fixar jag, säger Tarja Antell.

- Värmen kommer också att ställa sina krav och det gäller att bli van med värmen och se till att den egna servicen fungerar längs rutten och att den finns tillgänglig på rätt ställen. Blir det vätskebrist eller energibrist är det kört. Man har inte råd med missar i det här loppet, fortsätter Antell.

- Men jag känner mig redo och nu vill jag bara ställa mig på startstrecket och komma iväg.

Starten på loppet går på fredag morgon kl 7 och om allt går väl borde Tarja vara i Sparta vid statyn av Feidippides senast 36 timmar senare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport