Hoppa till huvudinnehåll

"Tove var väldigt bra på att smickra och berömma"

Hör här pensionerade lotsen och sjökaptenen Cay Gustafsson på Pellinge i Borgå skärgård berätta om sina minnen kring Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs somrar vid Eidisviken på Pellinge och Klovharun i Borgå skärgård.Cay berättar om sina minnen av familjen Janssons sommarvistelse i Pellingearkipelagen. Han minns att Toves pappa hade en elak apa. Tove själv tyckte Cay att var väldigt exotisk - en kvinna klädd i byxor.

Han var aldrig modell när Tove ritade eller målade men i novellen "Sommarbarnet" tror Cay att hon fick inspiration av honom.

Cay körde flera gånger per sommar till Tove och Tuulikki på Klovharun med vatten och post.

- Tove var jättebra på att smickra och berömma så att det kändes äkta. Redan från barndomen minns jag att bara att landa med båten - hon kunde berömma den där prestationen så att man trodde att man var världens bästa båtförare eller nästbäst i varje fall.

Cay Gustafsson blev imponerad i samband med den stora utställningen i Ateneum kring Tove Janssons livsverk - hur mycket hon hann med. Nu efter all uppmärksamhet kring Tove100-jubileet skall han med nya ögon läsa om det som Tove har skrivit.

Här hittar du alla inslag kring Tove100