Hoppa till huvudinnehåll

Ulfsson avslöjar och tröstar genom Tove Jansson

Birgitta Ulfsson
Birgitta Ulfsson. Birgitta Ulfsson Bild: Sanna Eriksson vegas sommarpratare 2013

I år skulle Tove Jansson ha fyllt hundra år och det har uppmärksammats på många olika sätt. I Raseborg uppträder Birgitta Ulfsson med en litterär kabaré "Den avslöjande tröstaren - En minnesfest i bilder och ord" på kulturhuset Karelia i Ekenäs i dag (26.9) och på Tryckeriteatern i Karis i morgon (27.9).


Idén är att uppmärksamma en inte alldeles vanlig konstnär, säger hon.

- Det är inte bara författaren jag porträtterar, utan också målaren och universalgeniet, den mångbottnade konstnären Tove Jansson.

För mycket muminmums

Birgitta Ulfsson har tidigare uppträtt med motsvarande program i Sverige.

- Jag har lite retat mig på att det länge har vart så muminmumsigt runt henne och i Sverige vet man knappt om att hon också var en målarinna.

Birgitta Ulfsson har med sig den svenske pianisten Lowe Petterson, som hon har arbetet med i 25 år och de uppträder bland annat med Tove Janssons teatervisor, som är tonsatta av Erna Tauro.

Ingen familjeföreställning

Minnesfesten riktar sig till naiva vuxna.

- Det är ingen barnföreställning, förklarar Ulfsson. Det här är inget barnprogram utan en slags essä om Tove Jansson och i den inflätat visor och reflektioner om hennes konstnärsskap överhuvudtaget. Jag kan tänka mig att barn tycker att det är långtråkigt.

Ett behov att trösta

Titeln på minnesfesten är "Den avslöjande tröstaren" och den står helt enkelt för det som Birgitta Ulfsson vill få fram om Tove Jansson.

- Hon avslöjar och hon tröstar och hon gör det med samma generösa hand.

Tove Jansson var karikatyrtecknare från början och Ulfsson understyrker hur skärpt hon var då hon parodierade och karikerade

- Hon hade en humor som inte alltid var utslätande. Men sen hade hon också ett väldigt behov av att trösta udda, ängsliga och svaga mänskor. Så visst var hon tröstande och visst var hon avslöjande.

Birgitta Ulfsson uppträder på Karelia i dag klockan 19:00 och på Tryckeriteatern i morgon också klockan 19:00.

Läs också: Raseborgs kulturhus har hittat varandra