Hoppa till huvudinnehåll

Vedlidret: Dörrar

Vedlidrets dubbeldörrar
Vedlidrets dubbeldörrar Vedlidrets dubbeldörrar Bild: YLE/Strömsö dubbeldörrar

De gamla dörrarna till vedlidret är beyond repair och behöver bytas ut. Eftersom det är en relativt stor dörröppning fungerar en dubbeldörr bäst.

Dörrar kan man tillverka på många olika sätt, men just till ett vedlider passar det bra med en dörrkonstruktion av det enklaste slaget.

Till de här dörrarna använder jag 25mm tjocka granbräder.

Bräderna sågas till rätt längd och radas tätt bredvid varandra. Jag vänder brädan så att kärnsidan blir på utsidan av dörren. Kärnsidan är tätare i växten och tål på så sätt bättre vind, vatten och sol. När det är fuktigt drar cellerna i träet åt sig vatten, brädan sväller, årsringarna raknar och brädan kupar sig så att kärnan kommer ut en aning.

Dörrbräderna binds ihop med två tvärgående bräder, en uppe och en nere. Mellan dessa sätter jag en vertikal bräda som skall gå från nedre (gångjärnssidan) hörn och upp mot övre hörn, den här brädan strävar upp dörren.

Spika fast bräderna från utsidan

För att pigga upp slätbrädade dörrar kan man spika fast lister på dörrarna. Jag gjorde en ram och en cirkel av listerna, halva cirkeln på ena dörren och halva på den andra och tillsammans blev det en hel cirkel.

Läs också artiklarna när Jim förnyar golvet och förstärker vedlidrets grund.

Nyligen publicerat - Bygga och bo