Hoppa till huvudinnehåll

Wikipedia vet att vi tänker på brännvin

Anonyma människor som använder datorer
Anonyma människor som använder datorer Bild: EPA/KAI FOERSTERLING datorspel

Wikipedia avspeglar vad som händer i samhället och vad vi är intresserade av. Det här ser man tydligt i statistiken över de mest lästa artiklarna på Wikipedia.

Richard Kiel avled september 2014.
Bond-skurken Richard Kiel avled nyss. Richard Kiel avled september 2014. Bild: EPA/SWATCH/GAETAN BALLY kiel

Man kan till och med gå så långt som att säga att Wikipedia vet vad vi tänker på, så länge det är frågan om sådan information som du kan hitta på Wikipedia.

Wikipedia för kontinuerligt statistik över de artiklar som för tillfället läses mest och de sökord som oftast skrivs in.

En motståndare till Skottlands självständighetsrörelse håller upp flaggor.
Skottland intresserade många p.g.a. folkomröstningen. En motståndare till Skottlands självständighetsrörelse håller upp flaggor. Bild: AFP / Lehtikuva självständighet

Ofta är vissa artiklar mycket lästa för att de är aktuella på något sätt. Men inte alltid. Vissa artiklar placerar sig konstant högt på listan, som t.ex. den om Finland. Sedan finns det också artiklar vars popularitet är betydligt svårare att förklara, som t.ex artikeln om den exotiska klubbfisken.

Här följer ett litet urval av finskspråkiga Wikipedias rådande trender under de senaste dagarna.

Karljohansvamp
Många söker information om svampar under svampsäsongen. Karljohansvamp Bild: Tomas ?ekanavi?ius karljohansvamp

15.9.2014. Artiklar om Bond-skurken Richard Kiel som nyss dog ligger högt. Bland de mest lästa artiklarna finns också Sverigedemokraterna som nyligen segrade i svenska valet och om karljohansvamp på grund av att det är svampsäsong.

17.9.2014. Mest wikipedade ordet på finska Wikipedia är Möhkäkala (Klubbfisk). Också Teemu Selänne, Skotlanti och Jaloviina placerar sig högt på listan. Skottland och Teemu Selänne var då aktuella ämnen, medan Ädelbrännvin kan ses som ett ämne av ett mera konstant intresse och klubbfisken utgör ett stort frågetecken.

23.9.2014. Många läser om Peter von Bagh som dagen innan hade avlidit. Också Estonia intresserar många på grund av att det är tjugo år sedan olyckan. Ordet suomettuminen intresserar i sin tur på grund av den debatt som förts om finlandiseringen. Mest läser finländarna ändå om fisken Sulkava.

24.9.2014. Vesa-Matti Loiri, anarkism och höstdagjämning hör till de mest lästa artiklarna.

Gå själv in här och kolla Wikipedias senaste statistik över de populäraste artiklarna och se om folket tänker på samma sak som du!

Wikipedia - en vit västerländsk verklighet
Träffa herr Wikipedia

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes