Hoppa till huvudinnehåll

Finlandsfödda Syrienkrigare återvänder

Skyddspolisens dörr
Skyddspolisens dörr Bild: Juha-Pekka Inkinen brottslighet

Nu börjar de som har rest till Syrien från Finland återvända hem. Enligt uppgifter till Yle Nyheter har åtminstone en familj återvänt till Finland från konfliktområdet i Syrien. För tillfället överlägger myndigheterna hur de återvändande ska stödjas.

Myndigheterna har i två år berett sig på att personer som deltagit i internationella konflikter återvänder till Finland. Nu när den dagen har sett sitt ljus har poliser, socialarbetare och psykiatriska sjukskötare grundat gemensamma arbetsgrupper på olika håll i landet.

De här grupperna har som uppgift att å ena sidan erbjuda människor som deltagit i konflikter hjälp och terapi och å andra sidan att försöka hindra dem från att åka tillbaka till konfliktområdet.

Kommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen konstaterar ändå att man inte kan tvinga någon att ta emot hjälp av myndighetsgrupperna.

- I Finland följer vi finländsk lagstiftning och därmed kan vi inte frånta någon dess pass om vi misstänker att hen kommer att åka till ett krigs- eller konfliktområde, säger Taponen.

Inget automatiskt hot mot säkerheten

Skyddspolisen har bekräftat att omkring 40 jihadister har åkt till Syrien från Finland och att en del av dem har tagit sina barn med sig. Det handlar om färre än tio barn, uppger Skyddspolisen.

Enligt uppgifter till Yle Nyheter har åtminstone en familj återvänt till Finland från Syrien. Myndigheterna går ändå inte ut med om de har deltagit i striderna på området och om de i så fall har stridit för jihadistgruppen Islamiska staten eller för kurderna. Det är också oklart om Skyddspolisen anser att de utgör något hot här i Finland.

- Skyddspolisens uppgift är att bedöma om de som återvänder från ett konfliktområde utgör något hot för samhället. Vi utgår ändå inte från att de innebär någon risk, säger överinspektör Tuomas Portaankorva som är terrorismspecialist på Skypo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes