Hoppa till huvudinnehåll

Folkomröstning om självständighet utlyst i Katalonien

Den katalanske regionpresidenten Artur Mas har nu utlyst en folkomröstning om självständighet. Madrid väntas göra allt för att stoppa omröstningen.

Artur Mas, regionpresident i Katalonien
Regionpresidenten Artur Mas Artur Mas, regionpresident i Katalonien Bild: Reuters TV artur mas
Presidenten i regionen Katalonien i Spanien, Artur Mas, undertecknade på lördagen ett dekret som innebär att det ska hållas en folkomröstning om självständighet den 9 november.

Det sätter honom på kollisionskurs med den spanska centralregeringen som hävdar att en katalansk folkomröstning om självständighet skulle strida mot konstitutionen.

Katalonien i nordöstra Spanien är en välmående region som står för cirka en femtedel av Spaniens ekonomi, har sitt eget språk och sin egen kultur. Rörelsen för självständighet har vuxit under senare år och inspirerades ytterligare av den skotska folkomröstningen om självständighet.

Enligt opinionsmätningar vill en klar majoritet av katalanerna ha en folkomröstning.

Centralregeringen i Madrid har lovat att stoppa folkomröstningen. På måndagen ska den spanska regeringen samlas för att formulera ett överklagande av det katalanska dekretet. Det överklagandet kommer sedan att överlämnas till den spanska konstitutionsdomstolen.

Enligt nyhetsbyrå Reuters kan det ta flera år för konstitutionsdomstolen att behandla frågan.