Hoppa till huvudinnehåll

HS: Rädslan för Ryssland har fördubblats

Rysslands president Vladimir Putin i Dusjanbe den 12 september 2014.
Rysslands president Vladimir Putin i Dusjanbe den 12 september 2014. Bild: AFP / Lehtikuva president

Finländarnas rädsla för Ryssland har fördubblats på fyra år, visar Helsingin Sanomats nya gallup.

Sammanlagt 42 procent av finländarna anser att finländarna har anledning att vara rädda för Ryssland, visar enkäten. För fyra år sedan var motsvarande siffra 21 procent. De som inte är oroade över Ryssland har samtidigt minskat från 75 procent till 52 procent av finländarna.

Av kvinnorna är 48 procent och av männen 36 procent oroade över Ryssland.

Rädslan för Ryssland är större bland de äldre än bland ungdomarna. Av över 65-åringarna anser 46 procent att finländarna har orsak att vara rädda för Ryssland. I åldergruppen 15-24 år är andelen oroade 32 procent.

Veterandiplomaten Jaakko Iloniemi säger i Helsingin Sanomat att den ökade rädslan är befogad och att den beror på att Ryssland har agerat aggressivt under de senaste åren.

Händelserna i Ukraina bidrar till den ökade rädslan, men dessutom har Ryssland kommit med uttalanden där man betonar användningen av maktmedel, säger Iloniemi. Han nämner också en rysk militärövning där man för några år sedan simulerade en kärnvapenattack mot Polens huvudstad Warszawa.

Läs också