Hoppa till huvudinnehåll

Kallt och vått: Iglooäventyret

Vinteräventyr är tyngre än sommaräventyr. Utrustning tar mer plats och väger mer. Mitt vintertält, till exempel, väger fyra och ett halvt kilo medan det vindskydd som jag använder på sommaren bara väger knappt ett kilo.

Men å andra sidan så öppnar vintern helt enastående byggmöjligheter – om det är en snörik vinter. Om du är skicklig och har tid kan du lämna tältet hemma och i stället bygga din egen snöbivack.

Jag har alltid fascinerats av snöbivacker. Det finns mängder av olika versioner. En del är konstruerade som snögrottor och andra ser mer ut som den klassiska igloon. Som med allt är det vissa principer man bör följa när man bygger och efter det är det fantasin, miljön och de övriga omständigheterna som sätter gränserna. För att vara ärlig handlar det också om tålamod och tid; Det tar mycket längre tid att bygga en snöbivack än överlevnadsdokumentärer låter en tro – och det är mycket våtare.

Om du är matematiker med förkärlek för geometri så kan du säkert hitta fina formler som beskriver de olika blockens lutning och eller viktiga principer som ger igloon dess karakteristiska form. Inuiterna bygger sina igloon med hjälp av ögonmått och simpla hjälpmedel.

Så här går det till:

Nu ska jag berätta för dig hur man bygger en igloo.

 1. Se till att dina handskar håller för slit och fukt. Håll tummarna för att dina byxknän tål vatten och är väl isolerande. Du kommer att krypa omkring mycket på alla fyra.
 2. Sök fram ett ställe med vindpackad snö. Vindpackad snö är hård som styrox och går att skära i block. Om du inte hittar sådan snö kan du packa snö genom att stampa den med skidor eller snöskor. Du måste sedan låta den frysa ett par timmar.
 3. Skär block. Använd en snösåg eller en isoleringskniv. Du kommer att behöva ungefär trettio stycken block, plus några extra i reserv. Det är viktigt att låta blocken frysa till en stund också efter att du har sågat till dem.
 4. Med hjälp av dina skidstavar som passare, rita upp den cirkel som att bli din grund.


 5. Nu börjar bygget!

 6. Rada upp block längs utsidan av cirkeln. Det här kommer att bli det första lagret.
 7. Luta dem mot varandra. Passa lutningen inåt, skär fogarna tätt med hjälp av isoleringskniven. Gör ett varv.
 8. Nu blir det svårt! Första lagret måste skäras så den blir lite av en ramp. Tanken är den att igloon stiger som en spiral, därför är rampen ytterst viktig.
 9. Andra lagret börjar: Vissa bygger första lagret medsols och fortsätter sedan motsols, det är givetvis smaksak. Fortsätt lägga lager på och behåll spiralen. Du måste låta blocken luta inåt, vilket är svårt. Du kan använda en skida som hjälp att sikta lutningen inåt. Kom ihåg att blocken skall läggas som tegel. Fogarna får alltså inte falla på varandra.
 10. Byggaren står inne i igloon, hjälparen står ute och skär block och räcker dem till byggaren.
 11. Då du har nått toppen är det dags för toppbiten, det är noga. Det blocket blir som en kork på igloons högsta punkt. En femkantig kork som du försiktigt måste kila in.
 12. När allt äntligen är på plats skall du skära ut dörren. Se till så du inte skär den allt för nära en fog.
 13. Finslipa genom att fylla fogarna med snö för att göra byggnaden vindtät.
 14. Kryp in och känn dig som hemma!

Så! Färdigt! Tro mig, det är inte lätt. Bli inte deppig om du inte lyckas genast. Som tröst kan jag säga att byggmaterialet är gratis! Det är svårt att få så många lutningar och vinklar att passa. Framförallt är det svårt att handskas med snöblocken. Men övning ger färdighet och resultatet då du lyckas är sannerligen imponerande. En igloo är verkligen ett konstverk du kan få en god natts sömn i.

Text: Tom Nylund.

Yle Fem söndagar kl. 19.00, (repris lördagar)

Läs också