Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö: Vapaavuori jävig i fråga om Fennovoima

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Bild: Yle näringsminister

De Grönas partiordförande Ville Niinistö kräver en utredning om näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) var jävig då de nya kärnkraftsloven presenterades.

Vapaavuori presenterade ett principbeslut för regeringen och föreslog då att Fennovoimas kompletterande ansökan skulle godkännas.

I dag kritiserar en grupp rättsvetare Vapaavuori i Helsingin Sanomat och säger att ministern förra vintern undertecknade ett samarbetsavtal om kärnenergi med Ryssland. Det var Rosatom som skrev under avtalet för Rysslands del - och Rosatom samarbetar nära med Fennovoima.

Arbets- och näringsministeriet förnekar att Vapaavuori skulle ha varit jävig då han fattade beslutet. Ministeriet skriver i ett pressmeddelande att samarbetsavtalet gjordes mellan Finland och Ryssland, inte mellan Finland och energibolaget Rosatom.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes