Hoppa till huvudinnehåll

Veera Railio klarar Mamma Mia! med sin skolsvenska

Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin
Veera Railio, Mia Hafrén och Anna Hultin i Svenska Teaterns uppsättning av Mamma Mia! Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin Bild: Brinkhoff/Mögenburg veera railio

Drömrollen i Mamma Mia! gav Veera Railio chansen att lufta skolsvenskan. Musikalen är en internationell produktion med medverkande från många nordiska länder. Railio spelar ”Tanja”, en kvinna i sina bästa år som också har en vild sida.

Veera Railio
Veera Railio har lång erfarenhet av musikaler och musikteater. Veera Railio Bild: Yle/Helena von Alfthan veera railio

Svenska Teaterns storproduktion Mamma Mia! kombinerar Abba-låtar och en kärlekshistoria med knorr. Veera Railio spelar Tanja, som är vän med Donna, eller mamman i pjäsen. Musikalen finns i en filmversion med Meryl Streep och har satts upp i ett flertal länder.

- Tanja är rätt så elegant men hon har också en vild sida. Med sina väninnor är hon fri och galen. Hon har sett mycket av livet och jetsetlivet, hon är en mogen kvinna, säger Veera Railio om sin rollfigur i Mamma Mia!

Chans att använda svenskan

Veera Railio är musiker och sångare med lång erfarenhet av musikteater. Hon blev biten av musikalflugan redan då hon gick på gymnasiet i Hagalund. Rollen i Mamma Mia! blev en chans att damma av svenskan som legat i malpåse sedan skoltiden.

- Vi har obligatorisk svenska i skolorna så jag har studerat svenska i sex år. Det är lite dumt att vi lär oss det i skolan men inte kan använda vår svenska. Nu har jag en chans att använda och utveckla min svenska hela tiden, säger Railio.

En internationell produktion

I Mamma Mia! sjunger ensemblen Abba-låtar och Veera Railios favoritlåt i musikalen är ”Under attack”. Ursprungligen har Abba framfört sångerna på engelska men i musikalen går allt på svenska.

- Det känns naturligt att sjunga dem på svenska därför att Abbas rötter är i Sverige. Vi har lärt oss sångerna på ett fint sätt. Vår koreograf Nicole som är en karismatisk kvinna sjunger låtarna på engelska, och vi sjunger på svenska. Det är en språkmix, berättar Railio om övningarna.

Musikalen har en nordisk ensemble, med medverkande från Norge, Sverige, Danmark och Finland. Regissören är från Storbritannien och en del av den tekniska personalen från Tyskland.

- Det är jättefint att det så många olika språk. Abba är ett globalt fenomen så det är naturligt att vår produktion är internationell, säger Veera Railio.

Mamma Mia! har premiär på Svenska Teatern i dag.

Läs också:
Mmm som i musik, mamma och Mamma Mia
Abba på svenska blir en utmaning

Läs också