Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen om New York uppfylldes

Ann-Christine Westerlund i sin trädgård i Karis. Hennes andra hem finns i New York
Ann-Christine Westerlund i sin trädgård i Karis. Hennes andra hem finns i New York Bild: YLE/ Tiina Grönroos ann-christine westerlund

Det var artisten Stevie Wonder som indirekt ordnade ett jobb och en arbetskarriär i New York för Ann-Christine Westerlund. Ann-Christine har bott på Manhattan i närmare 25 år. Men varje sommar återvänder hon till sin barndomsstad Karis.

Ann-Christine Westerlund är född och uppvuxen i Karis. Hon har studerat redovisning och skatterätt vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors och där bodde och arbetade hon också i många år. Men Anki har alltid drömt om att bo i USA. Hennes chans kom när Stevie Wonder besökte Helsingfors.

- Jag jobbade då på Ernst & Young och fick till uppgift att utreda om Stevie Wonder skulle betala skatt i Finland i samband med en konsert 1984. Det här var väldigt intressant och jag beslöt att jag ville lära mig mera om amerikanska och internationella skatter.

Skatter =Taxes

Kan det vara intressant att studera det amerikanska skattesystemet? Jo, i alla fall om man heter Ann-Christine Westerlund och har vuxit upp i en familj där mamman lärde lilla Anki bokföring.

I USA är det en hel vetenskap att lära sig hur och när man ska betala skatt. Skattesystemet är en snårig djungel med många olika avdrag. Det är helt allmänt att man som amerikan har en egen skatterådgivare.

- Det tog ändå rätt många år innan jag for till USA. Jag gick väldigt många kurser och först 1990 bar det iväg, först ett halvt år i North Carolina och från och med 1991 i New York.

När Anki flyttade till USA var hon ännu anställd av revisions- och konsultföretaget EY, men efter några år i New York beslöt hon sig för att starta eget. Hennes dåvarande arbetsgivare ville ha henne tillbaka till Finland, men att återvända till gamla arbetsuppgifter lockade inte. Dessutom hade hon träffat sin blivande man, Mousa.

Kärlek = Love

Sättet som de träffades låter som om det vore taget ur en amerikansk film. Mousa hade flyttat in i samma hus och våning som Anki. Hon kunde se in i hans lägenhet och han kunde förstås också se in i Ankis lägenhet. Sedan möttes de i hissen och på den vägen är deras förhållande. Ja förstås, inte lika upp och ner som i en hiss, snarare tvärtom. Träffen i hissen var dessutom mindre tillfällig än Mousa ville låtsas om. Han hade nämligen tagit reda på vilken tid på morgonen Anki lämnade sin lägenhet och han hade också räknat ut hur lång tid det tog för hissen att komma ner 36 våningar. Under den hissfärden gällde det för Mousa att hinna växla visitkort med Anki och bjuda ut henne på träff. Det lyckades!

- Min man är väldigt romantisk. Han har också varit mitt stora stöd när jag startade egen firma.

Mousa är egyptier och jobbade fram till sin pensionering som tidningen Al-ahrams man i New York. I dag är han en ivrig fotograf som haft utställningar såväl i USA som i Finland.

Affärer = Business

Ankis kunder är främst finländare och svenskar. Hennes finlandssvenska är felfri trots 24 år i USA.

Hon umgås också med skandinaver via olika föreningar. Men det mesta av träffarna går ut på att nätverka, det vill säga knyta affärskontakter. Ofta träffas man för att äta lunch eller middag samtidigt som man lyssnar på någon föreläsare. Det är ytterst sällan som amerikaner bjuder hem folk och det är en av New Yorks avigsidor. Både Anki och hennes man har märkt att man som utlänning blir ganska ensam om man inte själv aktivt söker kontakt via olika organisationer.

En annan avigsida är det hektiska tempot. Å ena sidan får Anki en massa positiv energi av den snabba livstakten, å andra sidan gör den att hon jobbar onödigt mycket.

Utsatthet = Vulnerabililty

Vad är det som har hänt som finländarna känner till, men som jag inte har någon aning om?

I Samtal om livet med Ann-Christine Westerlund kommer vi också in på 11 september-attackerna. Anki minns att hon var på ett skatteseminarium samma morgon, det vill säga den 11 september 2001. Hon visste först inte vad som hände, telefonerna började ringa men informationen var väldigt knapphändig.

- Vi fick höra att Pentagon var attackerat.

När Anki en stund senare for ut på gatan fick hon höra att ”andra tornet faller”.

- Jag förstod absolut ingenting, men sprang hem. Där öppnade jag min e-post och såg att jag hade fått en massa mejl av släktingar och vänner i Finland som undrade om allt var okej med mig. Ännu då var jag som ett levande frågetecken. Vad är det som har hänt som finländarna känner till, men som jag inte har någon aning om?

Svar på sina frågor fick Anki och hennes man när de öppnade tv:n. Och förstås, när de sedan tittade ut genom fönstret och såg röken från tvillingtornen.

- Men hela New York var efter det som en spökstad. Ingen var ute, maten började ta slut i butikerna. Det här var förstås över på några dagar, men det dröjde närmare ett år innan New York började vara sig själv igen.

Anki minns att hon var rädd för att flyga och hon var också rädd för nya attacker.

- Vi bor högt upp, jag tittade hela tiden ut för att kolla att inget flygplan är på väg in. Den här rädslan dröjde sig kvar länge.

Att bo högt uppe i en skyskrapa medför också att alla stormar kommer mera lite väl tätt inpå. Åska, orkaner och snöstormar är inte speciellt behagliga uppe på 42 våningen. Men när vädret är vackert är utsikten fenomenal.

Hem = Home

Trots att Anki stortrivs i New York vill hon varje år återkomma till Karis. Hon har tagit över sina föräldrars hus och njuter framför allt av naturen och goda vänner. Här laddar hon sina batterier. En annan oas är ön Aruba i Västindien.

Kan Anki tänka sig att flytta hem, det vill säga till Karis, eller är New York hennes riktiga hem?

- Jag tycker att både Karis och New York är våra hem. Jag kan tänka mig att flytta tillbaka till Karis, men då vill vi nog ha kvar Aruba. Den långa vintern i Finland lockar inte.

Sist men inte minst, vet ni vem som bor i samma hus som Ann-Christine? Jo, Chris Noth, mera känd som Mr Big i tv-serien Sex and the city. Hur New York är inte det!!!

Hör mera om Ann-Christine Westerlunds liv i New York torsdagen den 2 oktober klockan 13.03 eller lördagen den 4 oktober kl 20.03.